PŘEHLEDNĚ: Ceny potravin či bydlení. Co způsobí vyšší úroková sazba ČNB

  • 94
V centrále České národní banky upekli ve čtvrtek velké překvapení. Navzdory veškerému očekávání zvedli strážci ekonomiky klíčovou úrokovou sazbu ze dvou na 2,25 procenta. S úroky předtím naposledy zahýbali loni na začátku května. Zvýšení prošlo jen těsně. Hlasovali pro ně čtyři ze sedmi členů bankovní rady. Server iDNES.cz vysvětluje, co zvýšení sazeb znamená.

1. Co vedlo ČNB ke zvýšení sazeb

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok (6. února 2020)

Centrální bankéři se podle všeho zalekli vysoké inflace, která se už druhý měsíc drží nad třemi procenty. Navíc se zřejmě nedá čekat výraznější zpomalení růstu cen v následujících měsících. ČNB se ho pomocí vyšších sazeb pokouší alespoň trochu zkrotit.

Těžká debata a hodinové zdržení. ČNB zvýšila sazby, hypotéky podraží

Jak ovšem přiznal guvernér Jiří Rusnok, nebylo to jednoduché rozhodování. Zatímco silné tlaky na růst cen jsou pro bankéře jasným impulzem pro zvyšování sazeb, zpomalování ekonomiky nabádá naopak k opatrnosti. Ostatně sama ČNB ve své nové prognóze mírně zhoršila odhad růstu české ekonomiky pro letošek na 2,3 procenta.

„Existují evidentní signály jistého útlumu v ekonomice, zejména v jeho exportní části. Průmysl je v recesi, byť velmi mělké. Navíc oživení v zahraničí se dostavuje se zpožděním,“ uvedl Rusnok. Mezi globální rizika se vedle brexitu a obchodních válek nově zařadily dopady koronaviru, který může zpomalit výkon čínské ekonomiky.

2. Ceny v obchodech klesnou, nebo stoupnou?

Žena nakupující v supermarketu

Cílem centrálních bankéřů je zpomalení růstu cen. Podle zákona ho totiž mají udržovat kolem dvou procent, což se jim nyní nedaří. Silnější koruna, ke které mohou vyšší sazby přispět, může zlevnit zboží z dovozu. V Česku jako otevřené ekonomice to může být poměrně rychle.

„Dosah tohoto rozhodnutí bude v cenách viditelný velice rychle. Nejdříve se projeví u elektronických zařízení, jako jsou počítače či mobilní telefony, u dovolených a pohonných hmot. Postupem času nižší ceny probublají i do inflace,“ říká ekonom finanční skupiny Partners Martin Mašát.

3. Zvednou se také úroky u vkladů a u úvěrů?

Ilustrační snímek

Vyšší úrokové sazby ČNB by teoreticky měly vést k vyšším úrokům na běžných nebo spořicích účtech a současně prodražit půjčky včetně hypoték. Jenže například loňský rok ukázal, že to neplatí vždy. Ačkoliv ČNB držela „své“ úroky vysoko, sazby hypoték v průběhu roku klesaly. Banky se přetahovaly o každého klienta. A navíc si zdroje pro krytí půjček obstarávají jinde.

Tlak na banky, aby zdražily úvěry, však přijde. „Proč by dál půjčovaly za nízké úroky, když si budou moci uložit peníze u ČNB – rychle, dobře a kolik chtějí. Nečekejme však, že raketově vzroste úročení běžných účtů. Na tomto poli je aktivita bank obecně velice laxní,“ říká Mašát.

Některé banky nicméně dokázaly včerejší krok ČNB chytře marketingově využít. Například Air Bank hned po rozhodnutí ČNB ohlásila, že zvedne bonusové sazby na spořicím účtu u vkladů do čtvrt milionu korun. A současně oznámila, že aktuálně nechystá žádnou změnu úroků u hypoték.

4. Jak dopadnou vyšší sazby na ekonomiku

Zaměstnanec automobilky Hyundai montuje model Tucson 9. října 2019 v závodě v...

Podle teorie vede zdražení peněz k utlumení růstu. Centrální banky ho využívají zejména ve chvíli, kdy potřebují trochu ochladit rozjetou ekonomiku, aby vyhladily průběh cyklu. Firmy se prostě nechtějí zadlužovat příliš draze. Z historie jsou známy příklady, kdy to centrální banka přehnala a šlápla na brzdu příliš.

Silnější koruna navíc sice zlevní dovozy, ale tím zdraží zboží exportérů za hranicemi. Pokud se firmám nepodaří prosadit, přijdou o část zisků, což může postupně přispět k utlumení výkonu celé ekonomiky. „ČNB jde tímto krokem zcela mimo hlavní proud měnově politických rozhodnutí většiny centrálních bank, které naopak měnové podmínky uvolňují,“ upozornil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Analytik Raiffeisenbank Vít Hradil považuje aktuální rozhodnutí bankéřů za panickou reakci na nedávný vývoj české inflace. Podle něj přichází pozdě. „A jeho zdůvodnění je krajně nepřesvědčivé. Nevidíme důvody pro predikovaný obrat v cenové dynamice eurozóny, která podle našeho názoru naopak zůstane i dále utlumená. Ani nesdílíme názor na zesilování zahraniční poptávky,“ říká Hradil.

5. Co očekávat od dalšího vývoje kurzu koruny

Ilustrační snímek

Jen chvíli po překvapivém rozhodnutí česká měna prolomila hranici 25 korun za euro a rychle se dostala až na 24,90 koruny, tedy nejsilnější hodnotu od října roku 2012. „Reakce koruny byla vcelku učebnicová, tedy posílení,“ říká analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Ve světle dodatečných informací koruna své zisky odpoledne částečně korigovala a v podvečer její kurz vůči euru osciloval kolem pětadvaceti korun. „Podle nás by poslední krok centrální banky, zvláště s přihlédnutím k dalšímu výhledu, neměl nastartovat nové posilování domácí měny. Ta z našeho pohledu zůstává krátkodobě relativně silná,“ míní Vlk.

Video: ČNB zvýšila úrokové sazby, hypotéky podraží