Harrachov, Krkonoše

Harrachov, Krkonoše

Harrachovu hrozí krach kvůli obřímu dluhu. Bude se soudit

  • 4
Harrachov dál povede soudní bitvu proti údajnému dluhu, který mělo město převzít v rámci privatizace Crystalexu spolu s rozestavěnými bytovými domy. Kvůli úrokům a vysokým poplatkům se původní částka 17 milionů už zřejmě přiblížila ke stovce. Takový dluh by byl pro město likvidační.

Krkonošské středisko se bude soudní cestou dál bránit proti dluhu, který mělo údajně převzít v roce 1993 spolu s dalším majetkem během privatizace státního podniku Crystalex.

Podle rozhodnutí Vrchního soudu v Praze Harrachov dluží téměř 17 milionů za úvěr, který tehdy měl Crystalex u Agrobanky. S úroky však částka dosahuje téměř sto milionů (původní odhad hovořil až o 260 milionech Kč). Všichni harrachovští zastupitelé se na svém mimořádném čtvrtečním zasedání shodli, že je třeba se proti hrozícímu dluhu dál bránit, a odsouhlasili nové právní zastoupení advokátní kanceláří Tomáš Vašíček.

Jaké jsou možnosti města, zatím advokát nechce upřesňovat. "Dosud jsme neobdrželi písemné vyhotovení rozsudku, takže by informace o dalších krocích byla předčasná," uvedl advokát.

Harrachov závazky popírá

Úvěr Crystalexu u Agrobanky měl být součástí jakéhosi balíčku, který Harrachov od Fondu národního majetku převzal. Starosta to však popírá. "Jednalo se jen o Panský dům, o historickou sbírku skla a tři rozestavěné domy, abych to popsal přesně, šlo o parcely, které byly zasíťované. Město je přesvědčeno, že toto převzalo bez jakýchkoliv jiných závazků či úvěrů. Někdo se snaží podstrčit nám závazek s tím spojený,“ tvrdí Tomáš Ploc.

Po krachu Agrobanky převzala pohledávku společnost J. F. World Brokers, která peníze po Harrachovu vymáhá. Případ se již dlouho pohybuje mezi královehradeckým a vrchním soudem. Zpočátku to pro Harrachov vypadalo příznivě. Předloni však přišel z Hradce Králové rozsudek, který dluh města uznal.

Zastupitelé tehdy odsouhlasili odvolání k vrchnímu soudu, za což město zaplatilo 672 tisíc. Měsíc starý rozsudek však potvrzuje, že město o úvěru vědělo, a to, že úvěr nesloužil na výstavbu domů, není podle soudce Ladislava Derky důležité. "Byl součástí privatizačního projektu a byl přesně identifikován v zápise o předávání majetku," uvedl podle iHNed.cz soudce.

Na splácení úvěru se má jako ručitel podílet i Fond národního majetku, ale pouze 8,5 miliony. Pro obec s rozpočtem kolem 40 milionů to je sice dost peněz, ale celkový dluh by se mohl vyšplhat až ke sto milionům. To by znamenalo masivní prodej majetku. Ohrožena by tak mohla být třeba budova školy, kterou chce město nechat zateplit.

Harrachovu tak hrozí, že ho potká osud sousedního lyžařského střediska Rokytnice nad Jizerou, která musela v roce 2002 rozprodat většinu svého majetku. Rokytnice tehdy dlužila kolem 400 milionů korun konsolidační agentuře. K dluhu nemalou měrou přispěla stavba lanovky na Lysou horu. Město si na ni vzalo 150 milionový úvěr.