Grégr rezignoval, Zeman ho nepustí

  • 44
Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr splnil svůj slib a nabídl svoji rezignaci kvůli Temelínu. iDNES to potvrdil tiskový odbor Grégrova resortu. Premiér Miloš Zeman se k demisi oficiálně vyjádří ve středu. Už v úterý však zopakoval, že ji nepřijme.

"Vzhledem k tomu, že nikdo z ministrů, kteří zpozdili výstavbu Temelína o více než sedm let, nepodal demisi, nepovažuji za nutné tuto demisi přijmout. Protože pan ministr Grégr se zasloužil o to, že Temelín byl, byť s jednoměsíčním zpožděním, dokončen," prohlásil v úterý premiér.

Grégr nabídl svoje křeslo kvůli nesplnění slibu spojeného s rozjezdem druhého bloku jaderné elektrárny Temelín, kde se o třicet až šedesát dní zpozdilo zavážení paliva.

Ministerstvo uvedlo, že Grégr - ač by mohl - nesvádí opožděný start na jiné důvody, například fakt, že firma Westinghouse dosud dluží asi 90 položek nutných ke kompletnímu splnění smlouvy. Společnost se přitom odvolává na vyšší moc způsobenou událostmi 11. září 2001.

Zeman už na Mikuláše uvedl, že mu zpoždění nevadí. V pondělí Českému rozhlasu výslovně potvrdil, že rezignaci Grégra - nejméně oblíbeného člena vlády - nepřijme.

"Ministr Grégr mi demisi podá v nejbližších dnech, respektive ji nabídne. A já sděluji, že ji odmítnu, protože ministr Grégr je dle mého názoru nejlepším ministrem vlády," uvedl pro rozhlas Zeman.

Jeho záliba v Grégrovi pramení z růstu průmyslu a přílivu zahraničních investic. Grégr před dvěma roky slíbil, že odejde z vlády, pokud se stavba Temelína prodraží proti původnímu plánu či pokud se elektrárna rozběhne později.

Konečný účet za Temelín zatím není znám, ale s největší pravděpodobností bude vyšší než bylo schváleno. Grégrův krok už dříve jako politické divadlo napadla parlamentní opozice i ekologičtí aktivisté.

, ,