Lesy ČR pod Sýkorovým vedením výrazně zvýšily zisk, loňský profit dosáhl rekordních 5,28 miliardy korun.

Lesy ČR pod Sýkorovým vedením výrazně zvýšily zisk, loňský profit dosáhl rekordních 5,28 miliardy korun. | foto: Lesy ČR

Generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora rezignoval

  • 1
Generální ředitel státního podniku Lesy České republiky Svatopluk Sýkora rezignoval. Šéf firmy, která obhospodařuje polovinu lesů v Česku, funkci opustí k 30. listopadu.

iDNES.cz informaci potvrdil mluvčí státního podniku Zbyněk Boublík, odmítl však sdělit další podrobnosti.

Sýkora podnik vedl od začátku roku 2009. Rezignaci Sýkora předal ministrovi zemědělství Petru Bendlovi v pondělí 12. listopadu. "Navrhl skončení pracovního poměru dohodou. Ministr zemědělství návrh přijal," uvedl Boublík.

"Řízením firmy bude dočasně pověřen náměstek, v řádech týdnů vypíšeme otevřené výběrové řízení," uvedl v České televizi ministr Bendl. Podle něj se v podniku točí obrovské peníze a vzájemný vliv lobbistů je tam obrovský. 

Sýkora byl sedmým ředitelem Lesů ČR od roku 1993. V čele Lesů ČR se podobně jako řada jeho předchůdců potýkal s tendry na lesní práce, které jsou kritizovány z mnoha stran, zakázky řešily soudy i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Sýkorovo vedení se v posledních měsících dostávalo pod stále větší tlak a kritiku. Na jaře Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) oznámil, že při kontrole v LČR zjistil porušení zákona u dvou veřejných zakázek. Nelíbilo se mu ani nakládání podniku s volnými penězi a výměny lesů v případě Radějovské obory. Lesy ČR závěry kontroly NKÚ odmítly a podaly trestní oznámení na představitele úřadu Jiřího Kalivodu.

Policie nyní v zakázkách na informační technologie LČR vyšetřuje, jakým způsobem skončilo zhruba 340 milionů korun z plateb za zakázky u neprůhledných zahraničních firem, jež mají konta ve Švýcarsku.

Zakázky LČR řeší i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Například za tendr z roku 2010 na dodávku ochranných pracovních prostředků LČR dostaly od něj nedávno pokutu milion korun. LČR se proti sankci odvolaly.

Vedení podniku kritizovali i politici. Například poslankyně Kateřina Klasnová (VV) kvůli zakázkám LČR podala několik trestních oznámení. Vicepremiérka Karolína Peake (Lidem) v srpnu prohlásila, že vedení LČR je zralé na personální změnu.

Lesy ČR pod Sýkorovým vedením ovšem výrazně zvýšily zisk, loňský profit dosáhl rekordních 5,28 miliardy korun. Tvorbu zisku v miliardách státní lesy přičítají novému systému tendrů a prodeje dřeva. Podle kritiků z řad soukromých těžebních společností ale Lesy ČR dosahují současných zisků na úkor těžařů. Některé z firem se již ocitly ve vážných hospodářských problémech.

,