Ford postaví na Slovensku továrnu za miliardy

  • 91
Americký Ford plánuje stavbu velkého výrobního závodu na východě Slovenska. Podle zdrojů blízkých jednáním se slovenskou vládou automobilka do továrny investuje 15,7 miliardy slovenských korun a zaměstná zhruba tři tisíce lidí. Ministr hospodářství Pavol Rusko potvrdil, že jednání s Fordem probíhají.

Agentury během dne upřesnily původní informaci deníku Sme, který informoval o investici ve výši 2,8 miliardy Sk.

Slovensko by se příchodem Fordu mohlo stát automobilovou "velmocí". V Bratislavě už několik let funguje výrobní závod Volkswagenu, z jehož pásů sjíždí luxusní model Touareg.

V Trnavě se zase usazuje francouzská PSA (Peugeot - Citroën) a v Žilině staví jihokorejská Hyundai/Kia.

Slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko připustil, že jednání s Fordem probíhají. Zprávy o příchodu druhé největší světové automobilky na Slovensko ale nechtěl komentovat.

"Až budeme mít něco ke zveřejnění, zveřejníme to," řekla deníku Karin Burgmerová z německé pobočky Fordu. Podle Sme by měla být zpráva zveřejněna nejpozději příští týden.

Podle ekonomů i přes velkou přítomnost automobilek na Slovensku nehrozí, že by se země stala závislou jen na jednom průmyslovém odvětví.

"Na automobilový průmysl navazuje množství dalších odvětví, například zpracování plastů, výroba elektroniky nebo gumárenský průmysl," řekl deníku analytik Martin Barto.