V posledních obdobích statistici docházejí ke stále vyššímu počtu případů, kdy jsou firmy s placením v prodlení.

V posledních obdobích statistici docházejí ke stále vyššímu počtu případů, kdy jsou firmy s placením v prodlení. | foto: Profimedia.cz

Firmy nestíhají splácet úvěry

  • 24
Pokles světového hospodářství dopadá na české firmy drtivěji, než je vidět na první pohled. Podle údajů České národní banky, která každý měsíc sleduje míru takzvaného kreditního rizika, což je procento nesplácených úvěrů, mělo před rokem problém se splácením bankovních úvěrů něco přes čtyři procenta firem. Letos je to už každá desátá.

To považuje například analytik Raiffeisenbank Aleš Michl za překročení kritické hranice a vůbec nejhorší výsledek za dobu, co se údaj sleduje. "Firmy budou muset omezit investice a připravit se na přísnější úvěrová pravidla," tvrdí.

Pro banky to prý znamená menší zisky a logicky větší obezřetnost. Kreditní riziko se podle Petra Jakubíka z ČNB vypočítává jako pravděpodobnost nesplácení půjček. Poslední čísla se tedy každý měsíc mění.

V posledních obdobích však statistici docházejí ke stále vyššímu počtu případů, kdy jsou firmy v prodlení. Jestliže například za září činilo v listopadovém výhledu procento nesplácených úvěrů 6,39, nyní je ČNB revidovala na 8,7. V říjnu je to "zatím" jedenáct procent.

Vše o bankovní krizi

"Na podniky začala plně dopadat ekonomická situace ve světě, která jim způsobuje problémy s odbytem," tvrdí Jakubík. Ten podle svých slov očekává ještě minimálně v prvním čtvrtletí zhoršování platební morálky.

"Podle našich předběžných odhadů v tomto roce patřily mezi nejrizikovější obory z hlediska úvěrů dopravní podniky, skladování, spoje, těžba nerostných surovin a velkoobchodní a maloobchodní prodejci," vypočítává problematická odvětví Klára Žižková z poradenské společnosti D&B.

"Na přelomu září a října došlo ke skutečnému otřesu v bankovním sektoru, banky zpřísnily úvěrování podniků," říká Radek Laštovička ze společnosti Coface.

A bude možná hůř...

Když úvěr odmítnou poskytnout banky, snaží se firmy vylepšit svou situaci například také odprodejem splatných pohledávek a jdou za faktoringovými společnostmi. "Čekali jsme, že banky začnou omezovat úvěry malým firmám, ony ale začaly s omezením financování největších klientů. Chodí za námi hlavně firmy s obratem ve stovkách milionů korun a větší. Banky jim zmrazují úvěrové rámce a nedovolí jim je vyčerpat," potvrzuje Jan Kudera z faktoringové společnosti Cash Reform.

Ačkoliv firmy jako Cash Reform zaznamenávají nárůst zájmu o své služby, jsou také opatrné. Na černé listině těch, od nichž už žádné pohledávky nevykupují, se ocitli malí a střední stavebníci a developeři, textilky a krátkodobě i dodavatelé v automobilovém průmyslu. Výhled do nejbližší budoucnosti není oslnivý.

"Bude váznout export, protože zahraniční poptávka po domácím zboží bude dál uvadat. Bude klesat poptávka i ze strany domácích spotřebitelů, kteří budou svou spotřebu omezovat nejen pod vlivem jejich skutečné ztížené situace, ale hlavně také z opatrnosti pod vlivem hrůzostrašných zpráv ze světa," uvádí například ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

,