Diskuze

V Česku chybějí pracovníci z ciziny, do budoucna s nimi firmy opět počítají

Na pozice v českých firmách se nyní hlásí o třetinu méně uchazečů z ciziny než v roce 2019. Podnikům tak chybí pracovníci. Jedním z důvodů je pandemická situace, která výrazně komplikuje a o dva až tři týdny prodlužuje náborový proces uchazečů ze zahraničí. „Ti jsou v mnoha oborech nezastupitelní,“ říká ředitel personálních agentur Grafton Recruitment a GI Group Martin Malo.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TZ

Asi bude načase, zapřáhnout ty, jimž se práce dlouhodobě vyhýbala. Ne kvalifikovanou práci na stavbách i jinde může dělat kdokoli a není třeba vozit lidi z ciziny.

1 0
možnosti
DF

tak to může vzít za ně ten ředitel personální agentury... může tam makat a vzít tam třeba i svoji manželku i s dětma

1 1
možnosti
MZ

Tak to je velká šance pracovníky z pohostinství, cestovního ruchu a přidružených profesí, které již jistě notně bolí ruce od pobírání kompenzací. Měli by si ovšem pospíšit, než o uvolněná místa vypukne nezřízená dračka ;-).

9 2
možnosti
JP

Pracovníci pohostinství a jiných zakázaných oboru nechť si hledají nové zaměstnání, až se ukáže, že po uvolnění restrikcí nechodí do hospod a jinych podniků lidé z jineho duvodu než z toho, že mají zakázané podnikání. Zatím z vlastní zkusenosti vím, že hospody pri čtrnáctidenním uvolnění byly plné.

0 0
možnosti
JP

J29a76n 81P12u84l65e65c

24. 2. 2021 12:25

Ať v těch fabrikách makají naši rádoby vlastenci, co tak bojují proti zahraničním dělníkům.

2 0
možnosti
PD

P11e24t75r 39D44r49a24p57a53l

24. 2. 2021 12:18

když si budu chtít ze zemí mimo EU něco dovézt, tak musím zaplatit clo. má to být ochrana tuzemských (evropských) producentů. OK. když si ale ti producenti budou chtít ze zemí mimo EU dovézt pracovní sílu, měli by platit "clo" také. Třeba že odvody z mezd nebudou 34%, ale 100%. To bude zase ochrana tuzemských zaměstnanců

3 1
možnosti
LT

Lidí z ciziny je dost. Akorát to nejsou všechno pracovníci.

1 0
možnosti
JN

ať se firmy ráčí přesunout za pracovní silou

6 2
možnosti
OB

hm a nevybrané korporátní a ostatní daně z těchto přesunutých firem zaplatíte ze svého, že?

0 3
možnosti
OB

Když chybějí lidé, tak proč Venezuela Maláčová utrácí naše daně za sponzoring lidí, kteří nepracují? Proč by páni číšníci, herci (ti stejně žijí za naše daně, jelikož divadla si na sebe nevydělají) nepůjdou pracovat do skladů, továren apod.? Musí se tam pracovat, že? Velká čest Báře Motlové, která šla pracovat na kasu supermarketu. Ano, člověk musí být flexibilní. Tyhle deficity se budou splácet. Je tržní zločin, když máme skoro 300 tisíc volných míst a prakticky stejnou nezaměstnanost.

8 2
možnosti
Foto

A co tak třeba, nedej bože, zkusit zvednout mzdy? Místo dovozu úkáček?

9 0
možnosti
OB

Ty firmy platí dobře. Ukrajinci už za 100 na hodinu nedělají, když je konkurence z Německa a Polska. Ukrajinci a další prostě pracují manuálně a to je ten problém, že lidem se manuálně makat nechce. Vezměte si takový Amazon. Tam je nástupní mzda skoro na úrovní nástupního platu učitele ZŠ. Rozdíl je, že v Amazonu může makat kdokoliv, kdežto učitel musí mít VŠ, a pokud nemá pedagogickou fakultu, tak musí mít, anebo si dělat pedagogické minimum.

3 4
možnosti