Robert Fico

Robert Fico | foto: Reuters

Ficova vláda odrazuje investory, míní ekonomové

  • 15
Samsung a Dell - dvě velké investice, o kterých se nyní mluví v souvislosti se Slovenskem. Zatímco možnost přilákat Samsung se zdá reálná, vidina investice Dell se pomalu rozplývá. A podle analytiků by takových případů mohlo být víc. Důvodem je politika, kterou zavádí nový premiér Róbert Fico.

O západě Slovenska jako o jedné z lokalit pro výstavbu nového závodu na výrobu LCD obrazovek uvažuje korejský Samsung. Investovat by tu měl až 400 milionů eur. - více zde

Naopak pochybnosti vzbuzuje případný příchod firmy Dell. Polský tisk opakovaně spekuluje o tom, že Američané si už zvolili - polskou Lodž. (více zde) Naposledy s oznámením přišel v pondělí polský deník Gazeta Wyborcza.

Po volbách ze 17.června vystřídal Robert Fico ve funkci premiéra Mikuláše Dzurindu, jehož reformy pomohly přilákat do země investice v hodnotě 11 miliard dolarů, podpořily ekonomický růst a postavily Slovensko na cestu k přijetí eura v roce 2009. Fico zatím výrazně nepospíchá s rušením Dzurindových reforem, ponechal systém rovné daně a nezvýšil sociální výdaje.

Avšak první kroky jeho kabinetu směřující ke zmrazení privatizací (více zde), konfrontaci s podniky veřejných služeb a změně zákoníku práce, budou podle analytiků přesto dělat potenciálním investorům starosti.

Fico usiluje o přísnější dohled nad prosperující ekonomikou, jejíž letošní růst se odhaduje na 6,7 procenta.

Mezi nejrozporuplnější kroky nové vlády patří zrušení prodeje bratislavského letiště za 18,5 miliardy korun (628,6 milionu dolarů) skupině investorů pod vedením provozovatele letiště ve Vídni, která nyní zvažuje podání žaloby proti slovenskému státu. - více zde

"Fundamentální ekonomické důvody, proč na Slovensko přitékaly zahraniční investice, zůstávají, je tu však tento otazník, který tu předtím nebýval," řekl Robin Shepherd z amerického institutu German Marshall Fund.

V rámci programu přísnější kontroly nad energetickým trhem Fico zaměřil svou pozornost na podniky veřejných služeb, zejména na Slovenské elektrárny. Ty vlastní italský Enel a Fico jim pohrozil vyšším zdaněním, nepřistoupí-li na představy vlády o přiměřeném růstu cen energií.

Katastrofa to není, ale...
Slovensko podle analytiků nepřijde o stávající velké investiční celky, jako jsou automobilové závody PSA Peugeot Citroën nebo Kia Motors, protože velikost a povaha těchto projektů brání jejich rychlému přemístění. Otazník ale visí nad těmi, které teprve mohly vzniknout.

Vláda takové obavy odmítá a agentura pro zahraniční investice SARIO minulý čtvrtek uvedla, že pracuje zhruba na 150 projektech, které by mohly na Slovensko přinést miliardy dolarů.

Premiér Fico prohlásil, že nechce, aby hlavním lákadlem pro zahraniční společnosti byla levná pracovní síla, a slíbil pracujícím lepší ochranu před ztrátou zaměstnání.

Fico uvedl, že jeho kabinet jasně naznačil vůli přilákat na Slovensko další investice, když ponechal beze změny rovnou daň pro podniky ve výši 19 procent.

Analytici se ovšem domnívají, že slovenský premiér musí udělat víc, chce-li za svého úřadu přivést do země nějakou významnou investici.

"Když se chystáte investovat a uvažujete v dlouhodobé perspektivě, očekáváte jistou vstřícnost. Předchozí vláda se v tomto směru velmi snažila, ale nyní si investoři už nejsou tak jisti," řekl dále Shepherd.

, ,