Farmářské trhy pod lupou veterinářů: rok od roku závad ubývá

  • 0
V teplém počasí rizika spojená se stánkovým prodejem masných či mléčných produktů výrazně rostou. Veterinární inspektoři se proto v letních měsících zaměřují na farmářské trhy. Celkově letos na trzích udělali 190 kontrol, z nich odhalili pochybení v 18 procentech. Počet odhalených závad se z dlouhodobého hlediska snižuje.

Přestože inspektoři rok od roku naráží na menší počet závad, na farmářské trhy přísně dohlíží. V porovnání s jinými oblastmi veterinárního dozoru je totiž pochybení ze strany prodejců stále vysoké. 

V Praze, která patří z hlediska počtu farmářských trhů na pomyslnou špičku mezi regiony ČR, uskutečnila SVS v prvních šesti měsících roku 22 kontrol prodejců. Při těchto kontrolách veterinární inspektoři zjistili sedm závad.

Mezi nejčastější pochybení patří nedostatky v označování a také prodej potravin neznámého či nejasného původu. Stále poměrně často naráží veterinární inspektoři také na nedodržování teplot nabízených výrobků, což zejména při teplém počasí může pro spotřebitele mít velmi závažné zdravotní následky. 

Prošlé párky a zkažená paštika na farmářském trhu. Prodejci hrozí pokuta

Povinnost udržovat zboží při stanovených teplotách je přitom jednou ze zásadních povinností prodejců potravin na trzích. „Stále se občas objevují také prodejci, kteří si neuvědomují, že nabízené potraviny, především uzeniny či sýry, je nutné chránit před možným vnějším znečištěním,“ uvádí Petr Vorlíček, tiskový mluvčí Státní veterinární správy, v tiskové zprávě.

„Setkali jsme se však také s prodejem prošlého zboží či potravin, které již vykazovaly známky kažení,“ poznamenala ředitelka odboru veterinární hygieny Městské veterinární správy SVS v Praze Kateřina Březinová.