Export zbraní z Česka loni klesl

Zbraně a vojenský materiál za více než 2,4 miliardy korun překročily v loňském roce české hranice a zamířily do různých částí světa. Proti roku 2000 ale vývoz zbraní klesl o třicet procent. Stejně tak zpomalil podle údajů ministerstva průmyslu i dovoz, který klesl o čtvrtinu na 4,6 miliardy korun.

Nadpoloviční podíl na vývozech má pozemní mobilní technika, další obory jako letecká technika a zbraně s municí nedosahují ani deseti procent. Hlavními vývozními trhy byly Indie, Švédsko, USA a Slovensko, největším exportérem Tatra Kopřivnice.

Dovážela se nejčastěji letecká technika, která tvoří 85,3 procenta veškerého zbrojního importu. Dovozy pocházely hlavně z USA, Francie a Británie a mířily především do Aera Vodochody.

"Obchod se zbraněmi se považuje u některých kruhů za něco špatného, možná i zapáchajícího," řekl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Ministr doufá v obnovení vývozu zbraní do zemí, které poskytují záruku, že dodaných zbraní nebude zneužito pro nedemokratické účely.

Ministerstvo průmyslu například minulý týden udělilo licenci na vývoz 17 letounů L-39 za 30 milionů dolarů do Alžírska. Do stejné země by mohly zamířit desítky modernizovaných tanků T-72, o čemž jednala počátkem března v Alžíru podnikatelská delegace, která doprovázela ministra zahraničních věcí Jana Kavana.

ČESKÝ OBCHOD SE ZBRANĚMI 2001

Vývoz 68,3 milionu dolarů
Dovoz 127,9 milionu dolarů
Schodek -59,6 milionu dolarů
Česká republika loni například vyvážela střelné zbraně a munici do Jemenu, kde měla základny a výcvikové tábory teroristická organizace Al-Káida. Tento vývoz podle zjištění ČTK dosáhl 133 milionů korun, již letos v lednu se však téměř zastavil.

"Na Jemen se nevztahuje žádné právně závazné embargo. Na ten trh dodávají všichni, včetně USA," uvedl tehdy český velvyslanec při OSN Hynek Kmoníček, který měl předtím jako náměstek ministra zahraničí obchod se zbraněmi na starost.

Se zbraněmi loni obchodovalo 80 společností z celkem 133 subjektů, které mají k tomu licenci. Vyvážely přitom do 73 zemí.

,