Americká softwarová firma Microsoft prohrála další bitvu s EU. Soud potvrdil, že firma zneužívala postavení na trhu a náleží jí pokuta 497 milionů eur.

Americká softwarová firma Microsoft prohrála další bitvu s EU. Soud potvrdil, že firma zneužívala postavení na trhu a náleží jí pokuta 497 milionů eur. | foto: Profimedia.cz

Evropský soud potvrdil Microsoftu rekordní pokutu

  • 202
Americká softwarová firma Microsoft prohrála další bitvu s EU. Evropský soud první instance zamítl její odvolání proti rekordní pokutě 497 milionů eur. Tu dostala v roce 2004 za to, že podle Bruselu zneužívala dominantní postavení. Microsoft se může dál odvolat k Evropskému soudnímu dvoru.

Celý případ je vůbec jedním z nejdůležitějších v historii Evropské unie a zřejmě se dotkne celého sektoru informačních technologií.

Evropská komise totiž v podstatě Microsoftu nařídila, aby sdílel část zdrojového kódu svého operačního systému Windows se svými konkurenty, přestože jde o jeho "vynález".

"Rozhodnutí významně ovlivní další vývoj technologického sektoru v Unii a bude mít dopad i na jiné sektory, pro které je klíčová inovace a ochrana investic do výzkumu a vývoje," komentovala výrok soudu partnerka advokátní kanceláře Kines Jana Böhmová, která se na tomto případu podílela jako jeden z právních poradců společnosti Microsoft.

Evropská komise v první reakci uvedla, že rozhodnutí vítá, podrobněji se vyjádří později. Bruselští úředníci totiž už dříve prohlašovali, že pokud by soud původní rozhodnutí zamítl, Unie by velmi oslabila své možnosti regulovat hi-tech odvětví.

Hlavní právní zástupce Microsoftu Brad Smith po vynesení rozsudku uvedl, že společnost musí spis prostudovat a pak se rozhodne, jaké učiní další právní kroky.

Microsoft bojuje proti pokutě tři roky
Operační systém Windows, který využívá více než 95 procent osobních počítačů na světě, dával podle rozhodnutí komise z roku 2004 příliš málo prostoru pro produkty od jiných softwarových výrobců. - více zde

Komisi se nelíbilo hlavně to, že Microsoft do svého operačního systému Windows zdarma přidával přehrávač Media Player. Podle Bruselu tím dusil konkurenci, která se na trhu nemohla prosadit se svými vlastními produkty, které zdarma nejsou.

Evropští úředníci nelibě nesli i to, že americká firma vyrábí svůj počítačový software tak, že není kompatibilní se servery dalších výrobců.

Nejde o jedinou pokutu, kterou Komise Microsoftu udělila. Společnost se sice snažila s komisí po první pokutě spolupracovat, ale Brusel nebyl s předloženou dokumentací spokojen. Loni v červenci podnik pokutovala 281 miliony eur za to, že se nepodřídil původnímu nařízení.

,