Evropa slibuje Česku růst díky své síle

  • 10
Česká ekonomika letos mírně zpomalí, v příštím roce ale poroste ještě rychleji než dosud. Ve svých prognózách se na tom shodly Evropská komise i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Obě instituce přitom za motor růstu tuzemské ekonomiky považují především očekávané oživení poptávky v západní Evropě i v České republice a realizaci dalších zahraničních investic.

Loni hrubý domácí produkt České republiky meziročně vzrostl o 3,6 procenta. OECD předpovídá, že letos růst ekonomiky zpomalí na rovná tři procenta, zato v příštím roce o jednu desetinu překoná loňský výsledek.

Evropská unie věští uchazeči o vstup do jejích řad růst hrubého domácího produktu letos o 3,4 procenta a v příštím roce dokonce o 3,9 procenta. Češi si ale musí udržet konkurenceschopnost, zvýšit produktivitu práce a dál lákat zahraniční investory.

OECD soudí, že pokles cen v zahraničí a zpevnění české měny pomáhají brzdit inflaci, Přesto bude muset současná pružná rozpočtová politika nabrat přísnější kurz. Vláda a centrální banka budou muset víc spolupracovat, aby se nestřetl vývoj kurzu koruny s masivním přílivem zahraničních investic z privatizace.

Organizace podporuje přijaté opatření, na jehož základě Česká národní banka zmrazí příjmy z prodeje státního majetku na zvláštním účtu.

Nezaměstnaných příliš neubude
Přes veškeré pozitivní prognózy se Evropská komise domnívá, že počet lidí bez práce klesne letos a v příštím roce jen málo. Experti z komise to odůvodňují tím, že roste produktivita práce a pro lepší hospodářské výsledky není potřeba zaměstnávat více lidí.

Míra nezaměstnanosti tak prý z loňských 8,9 procenta letos klesne o pouhou desetinu a v příštím roce se sníží na 8,6 procenta. Vytváření pracovních míst v prý nemůže kompenzovat jejich ztráty v důsledku nezbytné restrukturalizace.

,