Zaplavené domy v New Orleans po hurikánu Katrine

Zaplavené domy v New Orleans po hurikánu Katrine - Zaplavené domy v New Orleans po hurikánu Katrine 1.09.2005 | foto: Reuters

Evropa se pře, jak pomoci USA po hurikánu

  • 60
Evropa nemá úplně jasno v tom, jak pomoci Spojeným státům, které postihla tragédie v podobě hurikánu Katrina. Politici se nedokáží shodnout na tom, zda by Evropa měla USA poskytnout část svých strategických zásob ropy.

SPECIÁL:
Hurikán ve faktech a obrazech

INFOGRAFIKA:
Zrádné hráze kolem New Orleans
Jak vzniká hurikán
Cesta hurikánu Katrina

Evropský tajemník pro otázky bezpečnosti Javier Solana ropu Spojeným státům slíbil, britský ministr zahraničí Jak Straw to ale zpochybnil.

Podle Strawa neměla Evropská unie na mysli zásoby ropy, když diskutovala o tom, jak pomoci jihovýchodu USA, který stihla přírodní katastrofa. Evropa prý myslela spíše na humanitární pomoc než na poskytnutí svých ropných rezerv.

"Na to (ropné rezervy) jsme upřímně řečeno nepomýšleli, protože existuje světový trh s ropou," řekl Straw.

Podle Solany mohou lidé v postižené oblasti počítat s Evropou v každém případě. "Jsme s nimi v kontaktu a dostanou cokoli, o co požádají, od ropných rezerv po jakoukoli jinou věc, kterou by mohli potřebovat," řekl Solana novinářům.

Upřesnil ale, že jakákoli případná pomoc bude bilaterální, tedy na základě dvoustranných dohod mezi USA a danou zemí. Nebude se tedy jednat o podporu za Unii jako celek.

Hurikán prakticky znemožnil těžbu i zpracování ropy v oblasti Mexického zálivu. Poničil řadu ropných zařízení. Strach o dodávky vyhnal ceny černého zlata k historickým maximům. V současnosti se za barel platí kolem sedmdesáti dolarů. - více zde

Cena ale v pátek odpoledna klesla víc než o dolar. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) totiž připustila, že po dobou jednoho měsíce bude uvolňovat 2 miliony barelů denně, aby kompenzovala narušení energetických dodávek v USA.

Spojené státy drží ropu pro případ nouze, stav státních rezerv je ale na minimu. - více zde

IEA uvedla, že poskytnutí evropských ropných zásob, je určitě jednou z možností, jak kritickou situaci řešit. Je ale třeba ještě vyčkat na vyčíslení škod z amerických rafinerií.

Z evropských států by pomoc mohlo poskytnout Německo, Francie, Španělsko či Itálie, které mají dodatečné rezervy. S úřadem začali jednat i Japonci.

USA pomoc přijmou, aby neurazily
Dvacet zemí, mezi nimiž figurují bohaté státy jako Kanada, Japonsko, Británie či Francie, ale také chudí sousedé jako Salvador, Honduras či Mexiko chtějí do USA poslat pokrývky, stany, čističky vody i peníze.

USA nakonec po řadě váhavých signálů podporu přijaly. Jako nejbohatší země světa tak ovšem podle představitelů amerického ministerstva zahraničí činí jen proto, aby neurazily dárcovské státy, napsala ČTK.

, ,