Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Euro i dolar zdražují, s nimi i nákupy v zahraničí

  • 49
Koruna se v úterý výrazně propadla k oběma hlavním světovým měnám. Vůči dolaru oslabila o 33 haléřů a překročila tak hranici 19 korun. Euro zdražilo o 15 haléřů a nyní stojí 24,91 Kč.

Slábnoucí měna nepotěší Čechy, kteří chtějí nakupovat vánoční dárky za hranicemi. Lidé si v posledních letech oblíbili zahraniční internetové obchody nebo pro dárky vyrážejí přímo do okolních států. Kvůli nevýhodnému kurzu koruny se jim teď zboží prodraží.

Česká měna oslabuje kvůli problémům eurozóny. Investoři se obávají o osud jejích zadlužených členů a místo eura nakupují raději dolary, švýcarské franky či jeny. S propadajícím se kurzem eura slábne i koruna.

"Dění za hranicemi nemohlo nechat korunu chladnou," uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. V horizontu jednoho roku však podle ní koruna bude spíše posilovat.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka koruna překvapivě oslabovala jako jediná ve středoevropském regionu. "Polský zlotý a maďarský forint naproti tomu korigovaly své ztráty z předchozího dne, ačkoliv nálada vůči rizikovým aktivům byla nadále negativní," uvedl.