Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

EU vyšetřuje tajnou dohodu o českém trhu s elektřinou mezi ČEZ, J&T a EnBW

  • 15
Evropská komise vyšetřuje tajnou dohodu o rozdělení českého trhu s elektřinou, kterou loni v červnu podepsaly firmy ČEZ, J&T a německá EnBW. Brusel prověřuje ČEZ a J&T od loňska kvůli podezření z kartelu.

O vyšetřování dohody informuje deník Financial Times, který má k dispozici kopii podepsaného dokumentu. Ten nastiňuje, jak by si všechny tři firmy mohly po tendru britské International Power na prodej opatovické elektrárny vyměnit podíly, které drží v české energetice. Na základě těchto výměn EnBW získala většinu v Pražské energetice, ČEZ a J&T pak téměř stoprocentní podíl Pražské teplárenské.

Komise vyšetřuje ČEZ a J&T od loňského roku. V listopadu 2009 její kontroloři vtrhli do sídel obou firem, v nichž hledali důkazy o porušování pravidel soutěže a omezování konkurence (více čtěte zde).

Mluvčí zastoupení Evropské komise v Česku Martin Stašek iDNES.cz řekl, že k vyšetřování zatím nejsou žádné nové informace. "Výsledek tohoto šetření ještě znám není, až k němu komise dospěje, oznámí jej," uvedl.

Podle Financial Times byl jedním z důvodů tohoto vyšetřování právě získaný dokument. ČEZ podle listu popřel, že by se dopustil něčeho nekalého, a J&T nevidí na dohodě mezi firmami nic závadného.