Šéf sekce firemní odpovědnosti v Evropské investiční bance Lucius Hakan

Šéf sekce firemní odpovědnosti v Evropské investiční bance Lucius Hakan | foto: Evropská investiční banka

Zelené reporty jsou světový unikát a EU lídr, říká šéf Evropské investiční banky

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Evropské firmy čeká v nejbližších letech nová povinnost. Kromě financí budou vykazovat ještě pokrok v oblasti boje za udržitelnost nebo sociální diverzitu. Podle Luciuse Hakana, který v Evropské investiční bance řídí oblast firemní zodpovědnosti, tzv. ESG výkazy, které dokážou exaktně změřit a porovnat úsilí firem v těchto oblastech, na trhu dlouhodobě chyběly.

Do jaké míry je šance na financování projektů závislá na hodnocení ESG?
EIB je banka Evropské unie, která byla v roce 1958 založena s účelem, že veškeré její investice musí být ku prospěchu evropské veřejnosti, nikoliv za účelem profitu. To, co bylo tehdy nazýváno jako společenský benefit, je dnes zahrnuto pod agendu ESG, tedy závazku dodržovat pravidla vedoucí k zlepšení životního prostředí, otevřenosti a nediskriminujícího přístupu ve firmách. To EIB prosazuje dlouho, jsou to už desítky roků. Máme dva přístupy k investicím. První je finanční, tedy my poskytujeme půjčky a chceme, aby se nám tyto peníze vrátily. Máme ale ještě druhý přístup a ten je ovlivněný prověřováním projektů v oblasti udržitelnosti. Tyto projekty by měly přinášet benefity společnosti, což můžeme označit jako ESG.

Při vyhodnocování, komu peníze půjčíme, máme tři úrovně prověřování. První obsahuje takzvané výjimky, tedy oblasti, které nikdy nefinancujeme. Druhá se týká životního prostředí a sociálních standardů a třetí je oceňování externalit, především v podobě uhlíkových emisí.

Když ale financujeme projekt, ať už je to třeba továrna, nebo stavba tunelu, vždy se ohlížíme na to, zda přináší společenský užitek.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se