Jaderná elektrárna Dukovany.

Jaderná elektrárna Dukovany. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Stát počítá s posílením jádra při výrobě elektřiny, uhlí ustoupí

  • 340
Česko se chce opřít o jadernou energii. Do roku 2040 by se podíl výroby elektřiny z tohoto zdroje měl zvýšit na 55 procent. Naopak podíl uhlí na výrobě energie by se měl snížit více než o polovinu. Vyplývá to z energetické koncepce, kterou představilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zacílení na jádro je podle ministra Martina Kuby pro Českou republiku jediný model, který zemi umožní využívat dlouhodobě cenově dostupnou energii a zároveň snižovat zátěž na životní prostředí. "Zvýší se tím naše stabilita, a naopak sníží závislost na okolních zemích," vysvětlil Kuba.

Koncepce počítá při svém výpočtu stabilních cen s dostavbou třetího a čtvrtého bloku Temelína a uvažuje i o vybudování pátého bloku v Dukovanech. Stát bude také vyhledávat další lokality, kde by se mohly postavit další jaderné elektrárny.

Využití jaderného paliva má ze současných 16 procent v energetickém mixu vzrůst na 30 až 35 procent. Jen na výrobě elektřiny se má jádro podílet zhruba 55 procenty.

Uhlí ustoupí, prolomení limitů těžby však tabu nezůstane

Naopak u uhlí Kuba chce, aby bylo více využíváno v teplárnách. Podíl tuhých paliv má v mixu klesnout ze současných čtyřiceti procent na 12 až 17 procent. Například u malých domácích kotlů má být uhlí postupně úplně nahrazeno elektřinou, plynem a obnovitelnými zdroji.

Uhlí ale z české energetiky nezmizí a bude v ní stále hrát svou roli. "Do roku 2035 vystačí s uhlím bez prolomení těžebních limitů, ale další vláda možná bude muset o prolomení rozhodnout," uvedl ministr.

Zda k prolomení limitů dojde, bude podle něj záležet na tom, jak se budou vyvíjet ostatní technologie a zda umožní se bez uhlí obejít. Současná vláda k prolomení limitů podle něj určitě nesáhne. Stát se ale v dalších letech zaměří na to, aby uhlí nešlo na vývoz a nesměřovalo do zdrojů s nízkou účinností, kde dochází k velkým a zbytečným ztrátám.

Finanční podporu obnovitelných zdrojů chce v budoucnu Kuba významně omezit, protože je příliš nákladná. "Do podpory obnovitelných zdrojů proudí asi 37 miliard korun ročně a slouží k pokrytí dvou procent spotřeby. Nové bloky Temelína mohou stát zhruba 200 miliard a přitom vyrobí dvacet procent elektrické energie," porovnává efektivnost zdrojů energie Kuba.

Stát podle něj ale rozvoj dalších obnovitelných zdrojů podporovat bude, podporu však bude směřovat hlavně na domácnosti, tedy na to, aby si lidé sami instalovali například solární panely na střechy svých domů a využívali je pro svou vlastní spotřebu. 

Aktualizovaná státní energetická koncepce má stanovit vývoj v české energetice zhruba do roku 2040. Kuba chce dokument předložit vládě na konci srpna společně se surovinovou koncepcí.