Svařovna v nošovické továrně Hyundai

Svařovna v nošovické továrně Hyundai | foto: Hyundai

Česká ekonomika dál brzdí, oproti začátku roku roste polovičním tempem

  • 85
Česká ekonomika už druhé čtvrtletí po sobě šlape na brzdu. Od července do září meziročně zpomalila růst na 2,3 procenta. Podobně rostla ve druhém čtvrtletí, ještě na začátku roku však HDP vyskočilo o 4,5 procenta.

První odhad vydal Český statistický úřad. Oproti předchozímu čtvrtletí stoupl hrubý domácí produkt (HDP) o 0,4 procenta. Ve druhém čtvrtletí česká ekonomika vykázala podle zpřesněného říjnového odhadu meziroční růst o 2,4 procenta, mezičtvrtletně vzrostla o 0,7 procenta. Analytici ve třetím čtvrtletí počítali s mírně vyšším růstem.

„K růstu hrubého domácího produktu nejvíce přispěly shodně výdaje na konečnou spotřebu domácností a vládních institucí. Na přírůstku hrubé přidané hodnoty se nejvíce podílela odvětví stavebnictví, obchodu a dopravy,“ uvedl vedoucí oddělení čtvrtletních odhadů ČSÚ Jan Benedikt.

„Výsledek výrazně zaostal za očekáváním ČNB, která předpokládala, že ekonomika naopak zrychlí na 2,7 %. Na druhou stranu toto číslo potvrzuje náš předpoklad, že české hospodářství narazilo na hranice svého růstu. Nedostává se zaměstnanců a prostor pro další expanzi tuzemských firem navíc začíná limitovat slábnoucí zahraniční poptávka,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

„Na zpomalení průmyslu se projevuje nejvíce zpomalováním váhově nejvýznamnější výroby automobilů, která v letošním roce zhruba stagnuje,“ dodal Jakub Seidler z ING.

,