Evropská unie

Evropská unie | foto: Profimedia.cz

Ekonomika EU zaostala za USA i Japonskem

  • 47
Ekonomickou hvězdou loňského roku zůstaly Spojené státy. Tempo růstu amerického HDP sice kleslo, ale i tak USA získaly v trojlístku Evropa, USA, Japonsko první místo. I Japonsko si loni připsalo plusové body - podařilo se mu tempo zrychlit. Evropa nicméně zpomalovala.

První výsledky za loňský rok přinesl evropský statistický úřad Eurostat. V loňském roce země evropské pětadvacítky přidaly 1,6 procenta. O rok dřív to bylo 2,4. Japonsko zrychlilo růst na 2,8 a Spojené státy na 3,5 procenta.

Údaje o HDP v EU zůstaly na konci loňského roku poměrně neutěšené, řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. Hranici tří procent překonalo podle něj tempo růstu HDP naposledy před pěti lety. Pro českou ekonomiku je špatnou zprávou, že na konci loňského roku v zemích eurozóny neoživila spotřebitelská poptávka, dodal.

Mezi jednotlivými zeměmi zářily především pobaltské státy. O růstu přes deset procent, který vykázalo v posledním čtvrtletí Estonsko či Lotyšsko, si mohou nechat vyspělé státy jen zdát.

Dobré výsledky ale vykázaly i další z nových členů. Slovensko přidalo přes sedm procent, Litva přes osm. Česko si během loňského roku drželo zhruba pětiprocentní růst. - více zde

Naopak nejslabší výsledky ukázala Itálie a také Portugalsko. Itálie dokonce v prvním čtvrtletí loňského roku meziročně ztrácela 0,3 procenta.

I poslední čísla tak znovu potvrdila, že Evropa má ve srovnání s USA či Japonskem co dohánět.

Evropská ekonomika 2005

Země Meziroční růst (v %) - 4. čtvrtletí
Eurozóna 1,7
EU 25 1,8
Belgie 1,5
Česká republika 4.8 *
Dánsko 4,7*
Německo 1,6
Estnosko 10,4
Řecko 3,7
Španělsko 3,5
Francie 1,2
Irsko 5,2*
Itálie 0,1*
Kypr 3,9*
Lotyšsko 11,4*
Litva 8,3

Lucembursko

3,1**
Maďarsko 4,3
Malta 2,9*
Holandsko 1,6
Rakousko 2,0
Polsko 2,8
Portugalsko 0,2*
Slovinsko 4,2*
Slovensko 7,5
Finsko 2,9
Švédsko 2,8*
Velká Británie 1,8
Spojené státy 3,2
Japonsko 4,5
Zdroj: Eurostat* údaj za 3. kvartál, ** údaj za 1. kvartál

,