PŘEHLEDNĚ: Českou ekonomikou zahýbe centrální banka i nové technologie

  • 254
Přestože čísla o české ekonomice jsou už několik let slušná, světoví ekonomové jsou poslední dobou jako na trní. Předpovědí o hospodářském zpomalení rychle přibývá, otázkou však zůstává, jak výrazné bude. Portál iDNES.cz dal dohromady několik věcí, které se vyplatí sledovat, protože mohou mít na vývoj v příštím roce podstatný vliv.

Elektromobilita Kdo bude dál vyfukovat plyny, skončí

Elektromobil na hradeckém Masarykově náměstí (5. června 2012)

Soudě podle prohlášení významných představitelů automobilek spalovacím motorům odzvonilo. Všichni významní výrobci aut vynakládají na elektromobilitu spoustu peněz, jen Škoda Auto hodlá v následujících čtyřech letech v této oblasti investovat zhruba 50­miliard korun. A v roce 2025 prodávat čtvrtinu aut značky v elektrifikované verzi. Už na podzim 2019 uvede na trh elektrickou verzi modelu Citigo a hybridní Superb.

To vše si vyžádá obrovské změny. A nejde jen o budování infrastruktury, tedy dobíjecích stanic. Jde o proměnu celé ekonomiky – a pro českou, kterou autoprůmysl rozdýchává, to platí dvojnásob. Kdo to nezvládne, skončí.

Úrokové sazby ČNB brzdí inflaci a tím zdražuje hypotéky

Ilustrační snímek

Centrální banka letos zahýbala s úroky nahoru celkem pětkrát a klíčovou sazbu posunula až na 1,75 procenta. A v jejím zvyšování bude pokračovat i napřesrok, aby chladila rozehřátou ekonomiku a tlumila inflaci. I kvůli růstu mezd.

Vyšší sazby lidem prodraží hypotéky. Letos jejich objem proti loňsku klesl jen nepatrně, protože řada lidí spěchala, aby si půjčku na bydlení na poslední chvíli vzala ještě za výhodnějších podmínek. Úroky u hypoték přeskočí tři procenta a porostou dál. Otázkou je, jak rychle budou banky zvedat úroky u vkladů.

Evropská deziluze Jednomu to projde, druhému ne

„Propustit!“ Na demonstrace proti Macronovým reformám přišly desetitisíce lidí po celé Francii. Snímek pochází z Paříže. (12. září 2017)

Evropa naráží na dlouhodobé limity růstu a neví, co se sebou. Jak ukázaly protesty žlutých vest ve Francii, v podhoubí společnosti navzdory ekonomické konjunktuře sílí nespokojenost.

Politici, jako francouzský prezident Emmanuel Macron, reagují vyššími výdaji. Taková taktika však v Unii projde jen někomu, jiní, jako Itálie, narazí. A voliči vystaví politikům účet už v květnu při volbách do europarlamentu.

Zemědělské dotace Stejné peníze pro malé i velké farmy

Soukromý zemědělec Václav Koutný z Těšetic hospodaří na 150 hektarech. Spolu s rodinou pro něj pracují dva lidé. NEPOUŽÍVAT, DOKUD NEVYJDE CELÁ REPORTÁŽ

Příští rok se má rozhodnout, jak se podle nových pravidel budou vyplácet zemědělské dotace. Unie tlačí na zastropování plateb, což by postihlo velké farmy. Jenže právě ty českému zemědělství dominují, vláda proto proti limitům bojuje.

Technologie Nástup rychlejších sítí a hlasových robotů

O2 připojí k internetu statisíce domácností pomocí 5G technologie

Příští rok bude podle studie Deloitte výchozím bodem pro změny v telekomunikacích. Rozjedou se mobilní sítě páté generace, jež umožní až stonásobný nárůst přenosové kapacity. Rozšíří se i hlasoví asistenti využívající umělou inteligenci.

Mzdy Rozpuk bude dál pokračovat, i když pomaleji

Ilustrační snímek

Růst výdělků trhal v posledních dvou letech rekordy, průměrná mzda za celý rok letos poprvé překročí 30 tisíc korun. Nedostatek pracovníků bude na vyšší mzdy tlačit i v příštím roce, řada firem však stále více hořekuje, že už nemá z čeho přidávat.

Proto se podle všeho rychlejšího růstu svých platů dočkají i napřesrok zaměstnanci ve veřejném sektoru jako učitelé či zdravotnický personál. Ve firmách mohou největší skok zaznamenat nejhůře placené profese. Celkově ekonomové čekají růst kolem sedmi procent.

Výroba elektřiny Z nových jaderných bloků, nebo raději ze slunce

Cvičení Safeguard Dukovany 2014, do něhož se zapojili vojáci, policisté včetně pyrotechniků i personál elektrárny. Námětem byla obrana elektrárny před ozbrojenými útočníky.

Loni jsme na tomto místě napsali, že vláda musí rozhodnout, jak a za co se postaví nové jaderné reaktory. A zda vůbec. Za uplynulých dvanáct měsíců jsme se ale moc neposunuli.

Namísto výstavby nových bloků se začalo mluvit o dalším desetiletém prodloužení životnosti těch dukovanských. Vsadit si na to, že se v roce 2019 rozhodne, je dost rizikové.

Přestože Česko má strategický dokument, který na jádru staví. Dosud ani není moc jasné, z čeho se bude elektřina v budoucnu vyrábět. Ani obnovitelné zdroje totiž nejsou něčím, na co by stát vysloveně tlačil.

Banky Čeká se na revoluci, jinak banky požerou dravci

(ilustrační snímek)

Finanční sektor stále patří k nejkonzervativnějším odvětvím. Banky však musejí najít nový model, jinak je požerou technologické společnosti, které do financí stále víc pronikají. Do Česka má už brzy vstoupit platební služba Apple Pay. A bankovní domy začínají pokukovat i po nových technologiích jakou je i decentralizovaná účetní kniha blockchain.

Brexit a celní válka Nic není tak daleko, aby to Česko neovlivnilo

Velká Británie vystavila Evropské unii stopku

Když se zeptáte ekonomů, co napřesrok sledovat, aby člověk zůstal v obraze, zmíní obvykle dvě hlavní věci. Obchodní přetahovanou mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a zbytkem světa a odchod Velké Británie z Evropské unie. Ačkoliv se často tvrdí, že ekonomika se vyvíjí politice navzdory, toto jsou události, které si svou daň vyberou.

Zpomalení mezinárodního obchodu, které s sebou zpackaná diplomacie může v obou případech přinést, dopadne v první řadě na exportní ekonomiky, jako je Česko. Analytici České spořitelny spočítali, že „tvrdý“ brexit může tuzemskou ekonomiku připravit o 1,1 procenta HDP a 40 tisíc pracovních míst. V době extrémního růstu to může vypadat jako nic, přijde-li však výraznější zpomalení, mohou ho špatná politická rozhodnutí ještě prohloubit.

Stratégové investiční skupiny Amundi tvrdí, že USA jsou vůči vyšším clům krátkodobě imunní. Postupně se ale mohou důsledky protekcionistické politiky propsat do nižších firemních zisků a do vyšších cen v obchodech. Není divu, že si američtí dovozci dělají zásoby zboží, které doma nemohou či už neumějí vyrobit. Američané jsou však proti menším zemím ve výhodě. Dokážou mnohem lépe nahradit výpadek poptávky z vnitřních „zdrojů“.


Elektromobil