ECB zvolila nové sídlo, šroubovitý mrakodrap

  • 5
Evropská centrální banka rozhodla o svém novém sídle ve Frankfurtu nad Mohanem. Rada guvernérů ze tří finálových návrhů zvolila projekt architektonické kanceláře Coop Himmelb(l)au. Ten údajně "architektonickými prostředky vyjadřuje hodnoty ECB".

Hlavní prvek tohoto návrhu tvoří trojice budov: 184 metrů vysoká budova šroubovitého tvaru, „ležící mrakodrap“ a budova staré tržnice Grossmarkthalle.

„Ležící mrakodrap představuje v projektu protiváhu k výškové budově a doplňuje tvar staré tržnice. Celek navozuje dojem harmonie a přitom respektuje vzhled této unikátní památkově chráněné stavby,“ uvedla banka v tiskové zprávě.

Na druhém místě v soutěži skončila kancelář ASP Schweger Assoziierte, která navrhovala tři úzké výškové budovy spojené skleněnými spojovacími můstky.

Třetí příčka patří firmě 54f architekten+ingenieure/T. R. Hamzah & Yeang. Ta prosazovala samostatné uskupení mrakodrapů.

Po výběru architektonické kanceláře se zástupci ECB pustí do dalšího vyjednávání, kdy přijde na řadu i otázka nákladů. Do výsledku promluví i frankfurtská radnice, která musí vydat příslušné územní rozhodnutí.

Návrh kanceláře 54f architekten+ingenieure získal v soutěži o nové sídlo ECB třetí cenu. Kancelář ASP Schweger Assoziierte obsadila s projektem tří budov spojených můstky nakonec druhé místo. Vítězný návrh nového sídla ECB z dílny kanceláře Coop Himmelb(l)au - šroubovitý mrakodrap. Vítězný návrh nového sídla ECB z dílny kanceláře Coop Himmelb(l)au - šroubovitý mrakodrap.