Dům, byt, nemovitost, stavebnictví

Dům, byt, nemovitost, stavebnictví - Dům, byt - ilustrační foto | foto: Slavomír Kubeš, MF DNES

Dva měsíce stavebního poklesu opět střídá růst

  • 11
České stavebnictví opět roste. V meziročním srovnání se stavební výroba v květnu zvedla o 26 procent. Tento výsledek ale ještě zčásti ovlivnily loňské změny sazeb DPH. Firmy totiž loni chtěly využít nižší sazbu a v březnu a dubnu 2004 fakturovaly mimořádně vysoké objemy prací.

Loni v květnu pak následoval jistý útlum. A právě srovnání se slabším květnem 2004 vedlo letos k výraznějšímu přírůstku.

„Výsledky za dosavadní dva měsíce druhého čtvrtletí nemají velkou vypovídací schopnost. Meziroční dynamiky jsou silně deformované loňským květnovým vstupem do EU, který s sebou mimo jiné přinesl zvýšení DPH na stavební práce,“ potvrzuje analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Modelový propočet ČSÚ naznačuje, že po očištění daňového vlivu, stoupla v květnu stavební výroba o 4,8 procenta.

Stavební úřady v květnu vydaly 13 038 stavebních povolení, orientační hodnota povolených staveb dosáhla 29,1 miliardy korun.

Celkem úřady povolily výstavbu 3676 bytů, což bylo o 380 víc než loni. Průměrná pořizovací hodnota bytu v novém domě dosáhla 2,5 milionu korun, což při průměrné velikosti 126 m2 představuje 20 100 korun za metr čtvereční.

„Trh s byty ještě zdaleka nedosáhnul bodu nasycení. Poptávka po nových bytech a rodinných domech stále převyšuje nabídku a tak se letos i v roce 2006 bude stále mohutně stavět. To také povede k rostoucí ceně pozemků, rodinných domů a moderních typů bytů,“ dodává Markéta Šichtařová z Next Finance.