Dráhy zdražily přepravu kol o pětinu

Dráhy zdražily přepravu kol o pětinu | foto: Profimedia.cz

Dráhy zdražily přepravu kol, půjčená vozí zdarma

  • 40
Rodinný výlet na kole v okolí Prahy přes zimu poněkud podražil. České dráhy zvedly ceny za přepravu kol - z dvacetikoruny na 26 Kč. Čtyřčlenná rodina s dvěma malými dětmi tak může zaplatit za bicykly až čtyřikrát více než za vlastní jízdenky.

"Když si koupím skupinovou jízdenku z Prahy do Dobřichovic, zaplatím 11 korun za každého dospělého, za děti se neplatí nic. Každé kolo, a to i dětské, ale vyjde na dalších 26 korun," krčí rameny Jaroslav z Prahy. Zmiňovanou částku je navíc nutné zaplatit při každém přestupu.

České dráhy cenu zvýšily o šest korun v prosinci. "Každoročně investujeme do speciálních přestaveb vozů pro cyklisty a musíme tyto náklady také pokrýt," uvedl tiskový mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

"Dráhy se neustále chlubí, jak podporují cyklistiku, ale částka, kterou chtějí, o tom moc nevypovídá," říká Jaroslav. Připouští, že dráhy nabízejí dvoudenní tarif za 60 korun, se kterým lze kolo ve vybraných vlacích převážet. "Většina lidí z Prahy ale spíš vyráží na jednodenní výlety," namítá.

Kdo se chce placení za kolo vyhnout, může si půjčit kolo z půjčoven Českých drah. Za ta se totiž při přepravě neplatí vůbec nic. Půjčovné ale stojí od 50 do 230 korun.

Kolik stojí přeprava kola ve vlacích ČD?
kolo * 26 Kč
2denní jízdenka 60 Kč
3denní jízdenka 80 Kč
5denní jízdenka 120 Kč
7denní jízdenka 150 Kč
kolo z půjčovny zdarma, půjčovné mezi 50 a 230 Kč
Zdroj: ČD *, kromě těch z půjčoven ČD, platí se znovu při každém přestupu

,