Dráhy se dohodly s krajem, zruší jen některé spoje

  • 15
Vlakové trati na severu Čech se rušit nebudou. Na středečním jednání se na tom dohodli hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc s nastupujícím ředitelem Českých drah a současným prvním náměstkem Josefem Bazalou. Lidé v regionu se tak i letos vlakem do škol a práce dostanou, od června se omezí jen spoje, kterými nikdo nejezdí.

Dráhy požadovaly od kraje na udržení všech spojů zhruba 450 milionů, kraj jim chtěl dát jen zhruba 330 milionů s tím, že dráhy chtějí nepřiměřeně moc.

Od 12. června, s novým jízdním řádem, se proto měly zrušit celé trati. Bez vlaků by se ocitlo například celé Šluknovsko či okolí Vejprt, kam se někdy nedalo dostat jinak než právě vlakem. Dráhy totiž až do středy tvrdily, že nevědí, které spoje jsou ztrátové, a proto se zruší celé trati.

„Nemůžeme vědět, zda cestující, který si koupí jízdenku ráno, nepojede až večer,“ uvedl nedávno mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Ve středu ale Bazala slíbil, že tyto spoje nalezne a vyčíslí.

„Dohodli jsme se, že Drahám dáme jen oněch 335 milionů, které jsme nabízeli od začátku. A dráhy od června vyberou a omezí jen 10 procent spojů, a to ty nejméně naplněné. Což je v pořádku,“ uvedl hejtman Šulc.

„Dráhy totiž neoficiálně vědí, kterými vlaky nikdo nejezdí. Daly totiž průvodčím úkol, zaznamenávat počet cestujících,“ doplnil hejtman.

,