Posunů v řádech minut se dočkaly hlavně regionální spoje. Ilustrační foto

Posunů v řádech minut se dočkaly hlavně regionální spoje. Ilustrační foto | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Dráhy podruhé kosmeticky změnily jízdní řád

  • 164
Od neděle 10. června platí nový jízdní řád Českých drah. Je to už druhá plánovaná - a jak dráhy uvádějí spíš kosmetická - úprava. Rozsah spojů se nemění, časy se posunuly o několik minut. Platí také nový typ síťových jízdenek.

Změnily se hlavně odjezdy a příjezdy některých regionálních vlaků. Cestující musí v pěti krajích počítat s minutovými posuny odjezdu vlaků, v některých regionech se dočkají nových zastavení.

Nejvíce změn připadá na Ústecký a Karlovarský kraj. Například přibude nový odpolední spoj z České Lípy do Benešova nad Ploučnicí, na který navazuje spojení do Děčína, a zároveň i spoj v opačném směru.

Po půlroční odmlce se dočká obnovení dopravy alespoň o víkendech trať Kadaň - Poláky, kde si vlaky místo kraje objednal svazek místních obcí.

Naopak žádné změny nebudou na Vysočině, v Jihomoravském a v Královéhradeckém kraji. Řád se nemění ani v jižních Čechách.

Do celé sítě na jeden den
Tarify se nemění, dráhy však zavádějí nové jednodenní síťové jízdenky pro každý kraj i pro celou republiku.

Cena krajských jízdenek RegioNet bude 130 korun na osobu, nebo 260 korun pro skupinu dvou až pěti osob; celostátní síťová jízdenka ČD Net bude stát 390, respektive 780 korun. Nové síťové jízdenky se dočkají i cyklisté.

Podle tisku však podraží víkendové cestování vlakem do pohraničí v Německu, a to o 40 procent. V některé dny ale současně zlevní. Jde například o přímý vlak z Tanvaldu do Drážďan. "Německá strana chce po nás z každé jízdenky nově tři eura jako kompenzaci," vysvětlil Kubala.

,