Autobus Dopravního podniku Ústeckého kraje

Autobus Dopravního podniku Ústeckého kraje | foto: Martin Adamec, MF DNES

DPÚK vyškrtá stovky spojů, upozornil kraj

  • 11
Ústecký kraj upozornil cestující na zrušení několika set spojů, které v regionu provozuje Dopravní podnik Ústeckého kraje. Společnost při změně jízdního řádu k 10. prosinci vyškrtla asi 380 spojů, které provozovala na své podnikatelské riziko.

„Jde podle nás o nemorální krok ze strany DPÚK. Zatímco ostatní autobusoví dopravci k uvedenému datu provedli pouze dílčí úpravy v nabídkách jízdních řádů, DPÚK změny využije ke zrušení přibližně 380 autobusových spojů,“ uvedl vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu Jindřich Franěk.

Dopravní podnik podle něj připravil 194 jízdních řádů k linkám, na kterých nechce přijít o licence. „Pro nás to jsou fiktivní spoje, dopravce v nich nabízí jeden párový spoj, který má jet jen jeden den v roce, tím dnem je 8.12.2007,“ vysvětlil Jindřich Franěk.

DPÚK v Ústeckém kraji v současné době, do 9.12.2006 provozuje, na své obchodní riziko přibližně 1250 spojů.

Očekávaná redukce v jízdních řádech se dotkne nejvíce Teplicka, ale zasáhne i další oblasti regionu. „Na Teplicku z jízdních řádů DPÚK vyřadil 216 spojů, většina z nich je už v současné době nahrazena a na zastávku přijede autobus jiného dopravce,“ uvedl kraj v tiskové zprávě.

Dopravní podnik Ústeckého kraje se ale proti sdělení kraje ohradil. Podle svého mluvčího Marka Ženkla informoval Dopravní podnik Ústecký kraj o všech změnách jízdních řádů 45 dní před začátkem jejich platnosti a kraj tyto jízdní řády schválil.

„Ústecký kraj nejdříve porušil zákony a rozpočtová pravidla, když za veřejnou dopravu pro občany neplatil a nyní se snaží falešně moralizovat, že DPÚK není schopen nadále na vlastní náklady tuto ztrátovou dopravu provozovat“, řekl dodal Ženkl.


Témata: Teplicko, jízdné, zákon