DPH a benzin zvyšovaly inflaci

  • 4
Tak vysokou inflaci Česko za Špidlovy vlády ještě nezažilo. Kvůli drahým pohonným hmotám a přesunu služeb do vyšší sazby DPH vzrostly v květnu ceny v porovnání s loňskem o 2,7 procenta. To je nejvíc od dubna 2002. Kromě stravování zdražovala hlavně doprava, cigarety nebo třeba kadeřnictví.

Naopak zpomalení meziročního růstu zaznamenaly ceny potravin a nealkoholických nápojů především v důsledku nižšího růstu cen masa, olejů a tuků, vajec, brambor.

Proti letošnímu dubnu se úroveň spotřebitelských cen v květnu zvedla o 0,4 procenta.

Ekonomové ale upozorňují, že výsledek je lepší než pesimistická očekávání.

„Europesimisté budou zklamáni, statistika ukázala, že vstup do EU s sebou nepřinesl cenovou revoluci. Kdyby nedošlo k úpravám DPH, vzrostly by ceny jen o 0,1 procentního bodu méně než s úpravou DPH. To je tak malý rozdíl, že ho nelze označit za inflační faktor,“ míní Vladimír Pikora z Volksbank.

Takový vývoj podle analytiků oddaluje zvýšení úrokových sazeb centrální bankou.

„Pomaleji se oživující inflace a sílící koruna oddaluje zvyšování sazeb. Nepřinese-li čtvrteční zveřejnění HDP za první čtvrtletí roku překvapivě dobrý výsledek, ČNB se bude zdráhat při současném vývoji koruny zpřísnit měnovou politiku,“ dodává Helena Horská z České spořitelny.