Dovozy už zase silně převyšují vývozy

- Schodek obchodní bilance České republiky za letošní listopad činil 13,9 miliardy korun, z toho 4,9 miliardy Kč ve skupině minerálních paliv, tedy v kategorii, kam patří i drahá ropa. V listopadu 1998 bylo pasívní saldo 9,6 miliardy Kč. Dovoz v listopadu ve srovnání se stejným měsícem loňského roku vzrostl o 26,8 procenta, vývoz se zvýšil o 24,4 procenta v běžných cenách. Od ledna do listopadu činí celkové pasívum obchodní bilance 51,8 miliardy korun a bylo o 9,8 miliardy korun nižší než za 11 měsíců minulého roku.

"Tak jako každý rok se projevil sezónní předvánoční efekt; dovezlo se více spotřebního zboží než v předchozích měsících," řekl Ivo Nejdl z Raiffeisenbank. "Vysoká tempa růstu exportu potvrzují fakt, že silná koruna v podmínkách rostoucí zahraniční poptávky není překážkou pro domácí vývozce," uvedl dále Nejdl.

"Výrazné zhoršení bilance zahraničního obchodu v listopadu není jen sezónní záležitostí, ale naznačuje patrně podstatné změny, k nimž v ekonomice dochází,".  hlavní ekonom Bank Austria Creditanstalt Pavel Sobíšek. "Svou roli patrně sehrála cena ropy, potřebu zvýšených dovozů vyvolává i export, který je v průměru velmi dovozně náročný," dodal.

Oživení v Evropské unii by ale mělo podporovat český vývoz i v následujících měsících, a částečné tak tlumit dopady vyšší domácí poptávky. "Další meziroční snižovaní deficitu lze očekávat až po plném náběhu výroby nového modelu ve Škodě Auto či uvedení do provozu další z velkých zahraničních investic," míní Marek Fér z ČSOB.

"Negativní saldo zároveň zvyšují dovozy technologií nutné ke spuštění sítě třetího mobilního operátora," dodal s tím, že to vše umocňuje mírné oživení domácí poptávky.

Pozoruhodný je podle analytika rekordní nárůst obratu zahraničního obchodu. "Celkový vývoz v listopadu byl podstatně vyšší než loni a byl velmi vysoký i v porovnání s předchozími měsíci, když poprvé v historii překonal 90 miliard korun," uzavřel Fér.

Z teritoriálního hlediska v dovozu i vývozu neustále roste podle Českého statistického úřadu podíl států s vyspělou tržní ekonomikou, zejména členských států Evropské unie.

Obchodní bilance Česka se Slovenskem skončila v listopadu přebytkem 946 miliónů korun, za leden až listopad měla ČR aktivní saldo 14,706 miliardy korun.

Se zeměmi EU měla ČR v listopadu pasívní saldo 804 miliónů Kč, za leden až listopad měla ČR aktivní saldo 10,117 miliardy korun.