Výběrové řízení na dostavbu Temelína musí řídit stát, tvrdí Nečas. Ilustrační foto

Výběrové řízení na dostavbu Temelína musí řídit stát, tvrdí Nečas. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Dostavba elektrárny Temelín se o necelý rok zpozdí

  • 29
Rozšíření jaderné elektrárny Temelín o dva nové bloky nabere téměř rok zpoždění. Stát plánuje vybrat vítěze tendru v roce 2013 místo původního data 2012. Sdělil to premiér Petr Nečas po jednání Bezpečnostní rady státu.

O odložení obří zakázky se spekulovalo už minulý týden. Nyní se informace potvrdily.

Vláda si objednala zpracování bezpečnostní a ekonomické rozvahy, která má být hotova do konce roku. V roce 2011 zadá stát podmínky výběrového řízení, v roce 2012 předloží uchazeči nabídky a o rok později se vybere vítěz tendru. O tom, kdo dostaví Temelín, se mělo původně rozhodnout v roce 2012.

Vládní zmocněnec pro dostavbu elektrárny Václav Bartuška nechtěl říci, zda nové bloky začnou vyrábět elektřinu v roce 2020, jak se původně předpokládalo. Bude to prý záviset na nabídkách, předložených uchazeči.

Peníze, ale i bezpečnost

Premiér také řekl, že o harmonogramu výběrového řízení může rozhodovat jen stát, který vlastní 70 procent akcií společnosti ČEZ. Odůvodnil to riziky spojenými s tak velkou zakázkou.

"Tendr na dostavbu Temelína s sebou nese bezpečnostní, ekonomická a zahraničně-politická rizika... O tak zásadní věci nemohou rozhodovat orgány ve vedení jakékoli společnosti," uvedl Nečas.

Na dotaz iDNES.cz také potvrdil, že při rozhodování vlády hrají roli i informace tajných služeb. Například civilní kontrarozvědka už několik let varuje před snahou Ruska ovládnout českou energetiku.

"Je to stavba, která ovlivní celou zemi. Jsou tu tři velmoci, které mají o zakázku zájem a dvěma budeme muset říci ne. To musí říci nahlas stát," řekl vládní zmocněnec Bartuška.

Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americký Westinghouse, česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress a francouzská společnost Areva. Hodnota zakázky, čítající kromě dvou nových reaktorů příslib tří dalších stejného typu, by se měla pohybovat v řádu stovek miliard korun.

,