Smlouva je smlouva, i když 15 let stará, rozhodl soud.

Smlouva je smlouva, i když 15 let stará, rozhodl soud. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Dohodli se na zvyšování nájmu o inflaci. Teď chce majitel víc, ale má smůlu

  • 67
Pokud se při sjednávání nájmu majitel bytu i nájemník dohodnou, že se bude nájem zvyšovat například o míru inflace, nemůže pak už majitel nemovitosti uplatnit jednostranné zvýšení nájemného. Rozhodl o tom brněnský Nejvyšší soud, který tak sjednotil protichůdná stanoviska dvou pražských soudů.

K dohodě o výši nájmu došlo už v roce 1997, zákon o jednostranném navyšování nájmů začal platit až v roce 2006. Nejvyšší soud však v odůvodnění poukázal na to, že při dohodě před 15 lety se jednalo o nový smluvní vztah, který nebyl zatížen regulací, a obě strany se tak dohodly naprosto svobodně.

Přijetí tohoto stanoviska předcházelo rozdílné rozhodování Obvodního soudu pro Prahu 2 a Městského soudu v Praze. Situaci, kdy majitel bytu a nájemník v roce 1997 svobodně uzavřeli dohodu o každoročním zvyšování nájmu o míru inflace vyhlášenou Českým statistickým úřadem, hodnotil každý soud jinak.

"Nejvyšší soud se tak postavil za rozhodnutí Městského soudu v Praze, který správně uzavřel spor tak, že tato dohoda je platná, i když byla uzavřena ještě před účinností zákona č. 107/2006 Sb., o jednostranném zvyšování nájmu," uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí NS Petr Knötig.

"S ohledem na smluvní volnost, kterou účastníci měli při uzavření smlouvy o nájmu předmětného bytu (regulace nájemného se nevztahovala na nově uzavřené nájemní smlouvy), jsou podmínky sjednané ve smlouvě, za nichž může být výše nájemného měněna, výrazem jejich svobodné vůle," píše se ve stanovisku.