Výrobce autodílů Visteon-Autopal má v Česku tři závody.

Výrobce autodílů Visteon-Autopal má v Česku tři závody. - Visteon-Autopal. | foto: Profimedia.cz

Dodavatel Škodovky Visteon-Autopal propustí 550 lidí

  • 3
Novojičínský závod firmy Visteon-Autopal, která vyrábí součástky do aut a dodává mimo jiné Škodě Auto, propustí až 550 lidí. Firma je z devadesáti procent závislá na exportu a k úsporám přikročila kvůli finanční krizi a silné koruně. Za odchod dostanou zaměstnanci až šestinásobek průměrné mzdy.

Firma vyrábí hlavně osvětlovací techniku do automobilů. Propouštět se bude během následujících tří měsíců, napsal deník Právo. Společnost má v České republice tři závody, o práci ale přijdou jen v Novém Jičíně.

"Z rozhodnutí vedení společnosti dojde ke zrušení 250 míst, převážně dělnických profesí, k 31. lednu příštího roku," potvrdil Právu odborářský předák společnosti Visteon-Autopal Antonín Majer. Doplnil, že k 28. únoru pak bude rušeno dalších 300 pracovních pozic, z toho asi 57 míst technicko-hospodářských pracovníků.

Zredukovali jsme výrobu v našich závodech. Ke 14. listopadu ubylo 200 pracovních míst - zaměstnanci dostali nabídku, aby dobrovolně odešli, potvrdila mluvčí novojičínského závodu Veronika Prudilová. Dodala, že firma bude podle potřeby zvažovat další úsporné kroky.

Kdo odejde, dostane až šest platů

Pro ty, kteří opustí podnik v listopadu a prosinci, má firma připraveno odstupné ve výši šestinásobku průměrné mzdy. Lidé, kteří odejdou v lednu 2009, dostanou pětinásobek průměrného platu. "Zaměstnancům, jejichž pracovní poměr skončil z důvodu nadbytečnosti výpovědí, bude poskytnuto odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku," uvedl Majer.

Podle něj firma vyhlásila nouzová opatření, jde o politiku nulového utrácení s cílem šetřit na všem. Došlo už i k omezení čtyřsměnného provozu a práce o sobotách a nedělích.

Firma už oznámila hromadné propouštění také Úřadu práce v Novém Jičíně. "Od pondělí k nám chodí lidé, kteří v Autopalu pracovali, zaregistrovat se mezi nezaměstnané," řekl Právu vedoucí odboru trhu práce Miroslav Kardačinský.

Visteon-Autopal vyrábí součástky pro více než 20 světových automobilek. Devadesát procent produkce je určeno na export, největším tuzemským odběratelem je Škoda Auto. Firma patří do španělského holdingu Visteon Holdings Espaňa.