ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Poslední velký dodavatel se rozhoupal, už i PRE má ceníky pod stropy

  • 14
Společnost Pražská energetika nabídne od 15. března fixované produkty s cenou elektřiny a plynu pod vládním stropem. Zákazník, který elektřinou svítí, vaří i topí, zaplatí za kilowatthodinu elektřiny v nízkém tarifu 4,44 korun bez DPH. Mezi velkými dodavateli je to dosud nejlevnější nabídka.

Nabídka je určená pro nově příchozí zákazníky, ale i pro stávající klienty, kterým končí dřívější smlouva s fixací ceny. Produkty PRE Proud Fix a PRE Plyn Fix budou fixované na období necelých dvou let, do konce roku 2024.

Pokud zákazník elektřinou svítí a používá ji na běžné spotřebiče, zaplatí za kilowatthodinu silové elektřiny 4,74 korun bez DPH. Zákazníky, kteří elektřinou ohřívají vodu a topí, vyjde jedna kilowatthodina ve vysokém tarifu na 4,64 Kč, v nízkém tarifu pak na 4,44 Kč. Ve vysokém tarifu se u tohoto typu sazby standardně spotřebovává 17 procent a v nízkém tarifu 83 procent celkového objemu spotřeby.

Velké srovnání ceníků elektřiny. Dodavatelé soupeří, ďábel je v detailu

Uvedené ceny se týkají silové složky elektřiny, zákazník ještě platí za distribuci a další regulované položky. Vládní strop činí u elektřiny 5 korun za kWh bez DPH. Klient tak může u PRE oproti stropu ušetřit až 5600 korun ročně, pokud elektřinu používá i na topení a za rok spotřebuje kolem devíti megawatthodin.

V případě plynu PRE nově nabídne cenu 2,08 korun za kilowatthodinu bez daně. Vládní strop přitom činí 2,5 korun. Včera oznámil zlevnění plynu dodavatel Centropol, u něj klient zaplatí zhruba 2,19 korun za kilowatthodinu bez DPH. V tomto případě jde nicméně o produkt na dobu neurčitou, který zákazník může kdykoliv opustit.

Zlevňování pod strop už oznámili všichni velcí dodavatelé - E.ON, Innogy, Pražská plynárenská, MND i ČEZ, i když v případě posledně jmenované společnosti jde o produkty, kde se cena dostane pod zastropování až postupem času.