Dobrá investice do neštěstí

- Jako že každý rub má svůj líc, tak platí i známá, banální a zapomínaná poučka, že není výnosů bez rizika. Důkazů, že tahle rovnice platí, snášet netřeba - jsou notoricky známé. Ale, nemá někdy i tohle pravidlo svou výjimku? Jedna by tu byla. Dá se udělat investice, o níž dopředu člověk ví, že bude výnosná a bez rizika. Ne, není to ani uložení peněz do zlata, ani do semínek, z nichž klíčí a rostou velké slunečnice. Je to investice do neštěstí. Tedy spíš do jeho zmírnění, napravení, utišení. Říká se tom u také charita. Jaké je riziko věnování pár zlaťáků na účely zvané dobročinné?
Malé - tedy když si člověk správně vybere. Ano, i do charitativního kabátu se schovává spousta vykuků. Ale nebezpečí spálení se není velké, osvědčených nadací, které mají za sebou viditelné výsledky, je dost. Pomůcka, jak vybírat je zřejmá - účel a minulé výsledky. Výnosy jsou potom sladké, sladší, mnohokrát lahodnější než úroky z banky.

Člověk malinko vykoupí vlastní svědomí. Ve chvíli, kdy věnuje peníze na pomoc druhým, ví, že dělá stoprocentně něco užitečného a dobrého. Takhle jednoznačné vědomí dobré věci je v životě zřídkavé. Jeho peníze,ať je to dvacetikoruna, či sto tisíc, ale hlavně mají ohromnou moc zmírnit, či dokonce vyřešit něčí trápení. A to je dobrá investice.

P. S. A ještě se dá odečíst z daní.