Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Stovky tisíc lidí si musí do konce roku pořídit měřák tepla

Doslova na poslední chvíli přichází stát s novou vyhláškou o zařízeních na měření spotřeby tepla v bytech. Kdo si ho nepořídí, může hned po Novém roce dostat za nesplnění povinnosti pokutu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Byt je z části vytápěn stoupačkami,náklady se rozpočítají.Měřáky má naše družstvo od nepaměti,nyní už digitální,takže nemusíme nic řešit.Bydlel jsem v krajním bytě.Po rozvodu jsem se přestěhoval do středního bytu,tak se mě to zprůměrovalo.Problém nemám.Souhlasím s kolegou,že se po úporách cena časem zvýší.

0 1
možnosti
JS

J10a27n 27S56e37d58l63á31k

11. 11. 2014 22:57

takže nás čeká teplá zima a ještě všichni letos ušetří za teplo, to je prima, příští rok však můžete všichni čekat zdražení tepláren můj odhad je tak 10-15%

0 1
možnosti
RK

Tuhle zimu netopím nechám to na sousedech, za ušetřené peníze pojedu k moři a sousedi mi to zaplatí, je to dost blbost, lidi tak mají možnost netopit a ti co mají severní pokoje, potěš prso

1 1
možnosti
Foto

J46i20ř43í 97E11r65b35e57n

11. 11. 2014 18:13

Stejně budete platit poměrnou část. Měřáky nerozhodují o 100 % ceny dodané energie.

Ještě předloni jsme platili vytápění my sousedům, kteří i v mrazech měli celý den otevřené okno nad zapnutým radiátorem. Karta se obrátila.

4 0
možnosti
PB

Především jsou měřáky na radiátorech dálkově ovládané a ten kdo provádí odečty těchto měřáků, v hodně případech si spotřebu sami navýší v neprospěch majitele bytu nebo nájemníka, prostě se udělala další registrovaná zlodějina na většinu občanů, většina ne-li  všichni si sami tuto spotřebu nedokáží spočítat a proto jsou vesele okrádáni a v budoucnu budou také, stát nemá právo nutit soukromé majitele domů osazovat radiátory měřáky, je to horší než za komoušů !!!

Občané musíte se zamyslet nad tím zda-li někdo naplánoval zlodějinu a nebo to bude plus pro občana ?

0 3
možnosti
Foto

J90i91ř21í 54E35r23b68e17n

11. 11. 2014 12:04

Paranoia je svinstvo. ;-)

1 0
možnosti
AZ

A28l94e46s 85Z43i28m43a

10. 11. 2014 15:04

Pokud se sníží výdaje za topení, sníží se i růst HDP a stejně se zaplatí stejně, protože teplárny a doly lidi nepropustí. A také, povinnost instalovat RTN je další sáhnutí do kapes nemajetných lidem v nájemních a družstevních bytech.  Měřák něco stojí a pokud vím, platí se z každého měřáku měsíčně poplatek za odečty a vedení údajů.  Přitom je měřák asi tak zbytečný, jako byly kdysi "magnetické" vodoměry.  Stačí pustit radiátor co to dá a z podlahy na RTN zešikma nasměrovat nějaký malý stolní ventilátor z výprodeje. Doma bude hic a "dílky" budou skákat tak 5x pomaleji než kdyby byl radiátor nastavený úsporně a doma byla kosa. Někteří lidé také používají ventilátorové chladiče notebooků, které zastrčí mezi litinové žebra (jde ale jen u starých radiátorů). požít se dají i ventilátorky ze starých zdrojů z PC. Nejpohodlnější je ale první možnost- tj. ofukovat RTN a radiátor stolním ventilátorem. 

Při použití měřáků se počítá 40-50% z plochy bytu a k tomu všemu ještě velká nebo malá spotřeba uměle upraví tak, aby nebyly rozdíly velké.

Platí pro "radiové" měřáky Techemu, ale u ostatních to bude asi stejné. Je to všechno lehce ovlivnitelný šmejd.

1 4
možnosti
PT

P37e93t88r 82T28y54č71k32a

10. 11. 2014 15:15

Takže ti doma nonstop poběží ventilátor jo? Tak to je luxus.

5 0
možnosti
JF

J37a48n 75F62r35o42l26í55k

10. 11. 2014 15:00

Chtěl bych článek opravit. MUSÍTE jen umřít. Vše ostatní můžete. Pokud soudruzi vydali v listopadu vyhlášku tak po dodržení všech pravidel (schválení finančního výdaje shromáždením vlastníků svolané dle OZ

3 týdny předem, výběrového řízení na zhotovitele, uzavření smlouvy a realizace) se dostaneme, když to dobře půjde, někam do poloviny roku 2015. Pokud by se snad dostavil nějaký soudruh z inspekce a chtěl by snad hovořit o pokutě pak je jistě na místě žalovat u soudu vládu, která nezabezpečila dostatečnou dobu na realizaci opatření.

4 1
možnosti
MS

Když o nás pečuje stát.

Slibuji, že toto je můj poslední výkřik k tématu (tedy krom odpovědí na případné reakce :-)). Občánku, zaplať, šetři energie a zase zaplať zvýšení jejich cen díky menšímu obratu jejich výrobců. A tak porád furt!

Jestliže chce stát motivovat občany k energetickým úsporám, měl by v prvé řadě začít u producentů energií. V tomto případě mám na mysli dodavatele tepla a TUV.

Nebylo by od věci spočítat a tím definovat cenu za GJ. Šlo to u cigaret,(myslím stanovení ceny), proč by to nešlo zde? Dodavatele el. energie a plynu můžete změnit, u těchto dodavatelů je to nemožné. A tak mohou diktovat ceny, aniž se snaží o minimalizaci ztrát či aplikace nových technologií (podobně jako dodavalé pitné vody). Jistě všichni znáte "provizorní" parovody, dávno postrádající izolaci. Item v zimě mohutně "dýmající" kolektory. O kamenem zarostlých výměníkových stanicích nemluvě.

A stejně mi to nedá. K čemu jsou nesmyslně osvětlené silnice v městských lokalitách, kde na stovkách metrů není žádný obytný dům? Stejně jako mohutně nasvícená parkoviště nákupních center? A tedy jde celkově o GW. Nehledě na to, že se nepodíváte na hvězdnou oblohu a idiotský poutač z km vzdálené benzínky či ulltrahypersupermarketu vám svítí přímo do ložnice? :-)

6 0
možnosti
MT

To je takzvaný Jevonsův paradox.

Je to ekonomický fakt, že kdykoliv lidé začnou používat úspornější spotřebič - čím více šetří - tím více se toho kterého zdroje spotřebuje větší množství.

0 0
možnosti
MT

Ofukování topení ventilátorem nepodctivcům nikdo prokázat nemůže. Snižují tím teplotu radiátoru pro měřáky, a zároveň odebírají více tepla.

RvRvRvRvRv

1 0
možnosti
MT

jeden jediný takový čloěk v domě a všichní, kteří budou šetřit budou platit víc.

0 0
možnosti
PZ

To je, ale povedená taškařice. Takže měřidla se musí nasadit kvůli tomu, aby se "spravedlivě" platily náklady na energie pro byty, které topí málo a které topí moc.

Co když někdo bydlí v např. ve třetím poschodí a topí málo, protože byt shora i ze spodu jej dostatečně ohřejí. A byty nad ním a pod ním topí o sto šest, protože musí ohřát i tepelné ztráty, které unikají k sousedovi, který jako na oko je ten šetřivý, který nepotřebuje tak vysokou teplotu a ještě je schopen sousedům říct, že nechápe jak mohou mít tak vysokou spotřebu.

4 1
možnosti
Foto

J31i46ř24í 57E48r80b65e90n

10. 11. 2014 12:46

Proto se taky tímto způsobem nebude rozúčtovávat 100 % tepla, ale jen nadpoloviční část. On ten prostup tepla konstrukcemi není tak tragický, pokud zrovna někdo intenzivně nevětrá 24 h denně.

Dokud jsme neměli poměrové měřáky na každém radiátoru, platili jsme teplo jak mourovatí a mnohým sousedům nebylo trapné mít celodenně otevřené okno nad otevřeným radiátorem i v mrazech (infrakamera to potvrdila). Předloni jsme si ty měřáky navzdory odporu části domácností pořídili a najednou všichni větrají jen nárazově... A cena měřáků nijak závratná: 200 Kč/ks, životnost 10 let, poplatek za odečet 10 Kč/ks jednou ročně, to se nám na úspoře za teplo zaplatí 10x...

3 0
možnosti
MS

Několik poznámek k závěru článku.

Výpočet platby za teplo a TUV bude vždy "nespravedlivý". Stejně tak mohu argumentovat, ve shodě s logikou autora článku, že ti co topí více dotují ty méně topící. Osobně bych tedy upřednostnil termín nepřesný. Spotřebované teplo se měří fakturačním měřidlem na patě domu a fakturovanou částku je nutno uhradit. Ta je samozřejmě vyšší než prostý součet spotřeby z podružných měřičů. Jak ale diferenci rozpočítat? Co vzít do úvahy a co nikoliv? Podlahovou plochu, počet osob na m2, plochu obvodových zdí, plochu podlah nad sklepy, celkovou plochu oken atd.? Paradoxně vyhláška neudává mít měřiče na radiátorech v nebytových prostorách. Nelze tedy postihnout odpovědnou osobu za rozžhavený a obrovským průtokem vody kmitající radiátor na vstupu do domu. Ergo za přetopené sklepy. A jak naložit s uživateli bytů, kteří se v nich nezdržují a topení vypnou? A teď babo raď!

Rád bych zmínil ještě jeden zajímavý paradox. Družstevní panelák, ve kterém bydlím, byl zateplen a vybaven plastovými okny. (Termoventily, podružnými měřiči spotřeby tepla i TUV již déle vybaven.) Od té doby v podstatě byt nevytopím. Pro mne přijatelná tepelná pohoda je cca 22 stupňů C. Jak jí dosáhnout, když jsou stoupačky v 6. patře skoro studené? O TUV nemluvě. Suchoběžný vodoměr TUV měří její spotřebovaný objem, nikoliv teplotu. A tak si pár minut počkám u roztočeného kohoutku, než se TUV dostane alespoň k 50ti stupňům. Takže tepelnou pohodu nemám, za to dostávám nemalé vratky ze záloh. Čím to, že mi to nevyhovuje?

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Draží se jedinečná sbírka mincí ze Skandinávie. Dědicové na ni čekali sto let

27. dubna 2024

Potomci dánského máslového magnáta čekali přesně sto let, než se mohli přihlásit o své dědictví v...

V Česku elektromobily netáhnou. Prodejům vládnou spalovací motory, říká průzkum

27. dubna 2024

Ekologické hledisko většina Čechů při nákupu auta nebo volby dopravního prostředku příliš neřeší....

Češi mění Bangkok za Japonsko a New York. Letenky jsou levnější

27. dubna 2024  8:34

Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších destinací...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!