Do Brna zamíří další investor z Japonska. Ilustrační foto

Do Brna zamíří další investor z Japonska. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Do Brna míří další výrobce z Japonska

  • 17
Brněnské Černovické terasy přivítají dalšího investora. Výrobce ložisek Daido Metal v úterý podepsal smlouvu s městem Brnem o koupi pozemků, na kterých vybuduje závod za 400 milionů korun. Jen v první fázi tu má zaměstnat kolem stovky lidí, informoval CzechInvest.

Výrobu by měl japonský investor spustit už začátkem příštího roku.

"Česká republika má dnes v Evropě v oblasti automobilového průmyslu velmi silnou pozici, ostatně své výrobní závody zde mají i mnozí naši odběratelé," říká šéf společnosti Daido Issei Yoshida. Český závod by měl dodávat do celé Evropy, dodal.

Japonský výrobce chce úzce spolupracovat i s Vysokým učením technickým v Brně. "To je trend, který je třeba podporovat. Investor nejdřív přijde s výrobním závodem a poté, co se seznámí s prostředím a vysokou úrovní našich odborníků, začne zvažovat i přesun vývojových aktivit," říká k tomu manažerka CzechInvestu Alice Tomášková.

Daido není jedinou japonskou firmou  v Brně. Ve městě investoval i výrobce klimatizací Daikin. - více zde

Na konci roku tu má rozběhnout výrobu firma Ohmori Technos Corporation.

Daido, který vznikl v roce 1939, zaměstnává po celém světě zhruba 4000 lidí. Závody má v kromě Japonska a dalších asijských zemí také ve Spojených státech, Velké Británii a Černé Hoře.

,