ECM se loni začala zbavovat svých klíčových projektů. Mimo jiné budovy City Tower v Praze na Pankráci. Ilustrační foto

ECM se loni začala zbavovat svých klíčových projektů. Mimo jiné budovy City Tower v Praze na Pankráci. Ilustrační foto | foto: vizualizace ECM

Developer ECM v pololetí prohloubil ztrátu na miliardu

  • 8
Developerská společnost ECM Real Estates Investments Milana Janků v prvním pololetí prohloubila ztrátu v přepočtu na zhruba miliardu korun. Ve stejném období loni měla firma ztrátu asi poloviční.

Výnosy ECM z pronájmu se propadly skoro o polovinu. Celková aktiva společnosti klesla vlivem dalšího pádu cen nemovitostí o 21 procent na 268,4 milionu eur (6,7 miliardy korun).

K letošnímu 31. červenci tvořilo portfolio developera 17 projektů s celkovou plochou 515 tisíc metrů čtverečních.

ECM se loni začala zbavovat svých klíčových kancelářských projektů v Praze, nevyšší budovy v Česku City Tower a sousední City Empiria, stejně jako přilehlých projektů City Court a City Forum.

Právě s PPF vytvořil zakladatel a současný generální ředitel ECM Milan Janků realitní PPF ECM Holding. Do něj vložil Janků řadu svých aktiv, ECM ale součástí společného podniku není. PPF Group má v realitním holdingu 75 procent, Janků 25 procent.

ECM se podobně jako konkurent Orco potýká s vysokým zadlužením. "Závazky společnosti se zvýšily zejména kvůli úrokům z vydaných dluhopisů a také kvůli čerpání úvěru v projektu Ryazan Shopping Center," sdělila ECM. Celkové závazky developera se prý ale snížily díky prodeji projektů City Empiria a City Court.

,