Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opozice chce reformovat daně, do povolebního zvyšování se však nikdo nehrne

Když Sněmovna na konci loňského roku rozhodla o snížení daní, vláda zdůrazňovala, že tento krok by měl být pouze dočasný. Na dva roky. Do zákona to tehdy ale poslanci nezakotvili. Byť nařízení nic takového nenařizuje, do nadcházejících voleb jdou strany s tím, že je třeba daně reformovat. Obrácení daňového systému vzhůru nohama však nikdo nechystá.

Předsedové pěti demokratických opozičních stran - Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Vít Rakušan (STAN) oznámili, že opozice vyvolá hlasování o nedůvěře vládě začátkem června, po odchodu ruských diplomatů, které vypověděla vláda. | foto: Facebook ODS

Dvě politická uskupení, která už zveřejnila volební program, otázku daní nevynechala. Shoda panuje na tom, že veřejné finance jsou ve špatném stavu. Tématem bude zřejmě ekologie či menší zdanění kratších úvazků. Slibují v principu to, že nízké daně běžným občanům zachovají. Ostatně kdo by před volbami volal po zvyšování.

Dvojblok Pirátů a STAN má v plánu podle volebního programu odstranit daňové výjimky nebo postupně zvýšit zdanění komerčních nemovitostí.„Rozhodně nechceme zvyšovat daně, jen upozorňujeme na to, že je rozpočet v katastrofálním stavu, a zpracovali jsme společně s kolegy z hnutí STAN konsolidační plán, jakým způsobem se vyhnout zvyšování daní,“ upřesňuje pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Podle něj cesta spočívá v podpoře růstu ekonomiky, což by mohlo přinést státu další příjmy či zlepšení výběru daní.

„Vidíme prostor pro úspory na straně státu nejen skrze digitalizaci a pouze říkáme, když tato opatření nebudou stačit, dáváme přednost udržení veřejných služeb,“ dodává. Obě uskupení chtějí také zohlednit zkrácené úvazky v systému odvodů a slev, čímž chtějí podpořit rodiče, pečující osoby i pracující seniory, aby bylo výhodné si přivydělat. Sleva na poplatníka se má valorizovat pravidelně.

Daňové prázdniny pro rodiče

Druhé uskupení, kterému předpovídají předvolební průzkumy slušnou šanci na dobrý výsledek, je koalice SPOLU. Tvoří ji trojblok ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. „Nejdříve se má stát uskromnit a šetřit na výdajích a pak teprve můžeme zahájit debatu o změnách daňového systému,“ říká Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09. Státní správa by měla zeštíhlet podle jejích slov o 13 procent.

Koalice SPOLU slibuje snížení sociálního pojištění na straně zaměstnavatelů o dva procentní body a nižší odvody za částečné úvazky. Pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek, hovoří o daňových prázdninách.

Daně, které státu přinášejí nejvíce peněz (2. června 2021)

Podle koalice by rozpočtová odpovědnost měla být zakotvena v ústavě. Daňová kvóta by také nikdy neměla překročit stanovenou výši, vázala by se na takzvanou daňovou brzdu.

„Složená daňová kvóta v České republice v posledních letech setrvale rostla, takže daňové zatížení je čím dál větší za této vlády, a proto považujeme za nevhodné ji ještě více zvyšovat, ale naopak chceme jít směrem ke zjednodušení daňového systému,“ dodává Pekarová Adamová.

Ekologie je dalším tématem, kterému se oba bloky chtějí věnovat. Piráti říkají, že by měl být kladen větší důraz na ekologické prvky zdanění, zdanění prodeje konopí či negativních externalit. „To se týká zdanění komerčních nemovitostí, primárně nám jde o velkosklady na polích,“ říká Ferjenčík. SPOLU chce firmy motivovat k ekologii tím, že sníží DPH u všech ekologických výrobků, kde je to možné.

Stejně jako Piráti a STAN také koalice SPOLU mluví o úpravě zdanění kratších úvazků či odstraňování překážek pro ty, kterým se nevyplatí pracovat, typicky pro lidi v exekuci. „Zaměstnávat někoho, kdo má kratší pracovní úvazek, je z hlediska dopadů na zdanění zkrátka dražší, a je to tím pádem pro obě strany, zaměstnance a zaměstnavatele, nevýhodné. To chceme napravit,“ říká Pekarová Adamová.

Výdaje státu stabilně rostou a na vině není jen koronavirus. Podle údajů ministerstva financí v roce 2016 činily výdaje státního rozpočtu 1 219,8 miliardy korun. V roce 2019, tedy ještě před pandemií, dosáhly 1 551,7 miliardy. Letošní odhad je 1 885 miliard. Na pomoc podnikatelům, kterým stát zakázal pracovat, šlo podle údajů Hospodářské komory ČR v období leden až duben tohoto roku asi 38 miliard korun.

Ekonomy děsí rozklad financí

Celkové výdaje rozpočtu by měly příští rok dosáhnout 1 875,7 miliardy korun a příjmy 1 485,7 miliardy korun. Schodek tak má být 390 miliard. „Nastavené tempo konsolidace o 110 miliard za jediný rok je sice značné, ale díky robustnosti naší ekonomiky, rostoucím daňovým příjmům a dobře mířeným evropským penězům můžeme zároveň i nadále masivně podporovat růst hospodářství a životní úrovně v zemi,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Schodek ale nevidí tak bezproblémově ekonomové. „S ohledem na to, že ekonomika letos i v roce 2022 očekává solidní vzestup, takto vysoký schodek je absolutně nepřijatelný a signalizuje neodvratný rozklad veřejných financí,“ vnímá ohlášený deficit Eva Zamrazilová, která je od roku 2018 v čele Národní rozpočtové rady.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Akcie autopůjčovny Hertz rekordně klesly. Může za to i rozlučka s teslami

26. dubna 2024  13:38

Společnost Hertz Global Holdings, která po celém světě provozuje síť autopůjčoven, vykázala téměř...

Mráz v Německu hubil švestky, třešně i vinice. Skepse svírá i moravské pálenice

26. dubna 2024  12:17

Dubnové noční mrazy nezlikvidovaly úrodu ovoce jen v Česku, ale i v sousedním Německu. Zasažené...

Německý Thyssenkrupp prodá pětinu ocelárny Křetínského investiční skupině

26. dubna 2024  9:57,  aktualizováno  10:57

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční...

Kvůli fotce na střechu. Japonci staví bariéru, aby turisté nemohli fotit Fudži

26. dubna 2024  10:45

Japonské úřady znepokojené davy nevychovaných zahraničních turistů rozhodly, že nainstalují na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...