Poslanci schválili zachování daně z příjmu. Platy ale povyrostou.

Poslanci schválili zachování daně z příjmu. Platy ale povyrostou. | foto: Profimedia.cz

Daň z příjmu zůstane, platy se ale příští rok zvýší všem

  • 232
Poslanci odhlasovali zachování daně z příjmu na současné úrovni. Daň tedy příští rok neklesne z patnácti na 12,5 procenta, jak bylo v plánu. Zároveň se ale sníží odvody na sociální pojištění o 1,5 procenta. Polepší si tak všechny příjmové skupiny. Češi s hrubým platem 20 tisíc korun budou mít měsíčně v peněžence o 350 korun více.

Schválení novely se pozitivně promítne v platech všech obyvatel, protože odvedou méně peněz na sociální pojištění.

Mzdová kalkulačka 2009 ZDE

Spočítejte si, kolik ušetříte

Lidé s hrubým příjmem 15 tisíc korun tak budou mít měsíčně o 270 korun víc, osoby s příjmem dvacet tisíc "vydělají" 350 korun a lidé s příjmem třicet tisíc dostanou 525 korun navíc.

Zákon prošel se štěstím, vláda tak slaví další úspěch. Souhlasilo 86 poslanců, což byl minimální počet. Tři koaliční rebelové (Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel) se nakonec zdrželi hlasování.

Lidem s nižšími příjmy se nesáhne do peněženky

Zdrželi se i komunisté, ale proti byla ČSSD. Padesát šest poslanců zákon, který nyní zamíří do Senátu, nechtělo.

Pokud by novela nebyla schválena, snížila by se daň z příjmu v příštím roce na 12,5 procenta a zároveň by se snížily slevy z daně. Takový scénář totiž určila loňská reforma veřejných financí.

V důsledku by to znamenalo špatnou zprávu pro skupiny obyvatel s nižšími příjmy, kteří by zaplatili na daních víc a měli by tak nižší čisté příjmy. Lépe by na tom byli jen lidé s velmi vysokými příjmy. Například člověk s platem sedmdesát tisíc si příští rok měsíčně polepší o 1 225 korun, kdyby měl ale platit reformní plán, polepšil by si dokonce o 1 830 korun.

Poslanci neschválili návrhy daňového experta ODS Michala Doktora, který chtěl od příštího roku osvobodit dividendy od daně z příjmů a také snížit firemní daně z plánovaných 17 procent na 15 procent.