- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
už velké výrobny nepoužívají čerstvá vejce, ale suché levnější směsi z dovozu (Itálie apod.), takže by se jim cena našich vajec neměla promítat do cen výrobků. To pouze menší, poctivější výrobci zapláčí. A ještě méně budou konkurenceschopní. Většina z nás bohužell vybírá hlavně podle ceny a podle toho to vypadá.
zatím drží a nerostou - až na částečné promítnutí DPH.
Větší část zvýšených nákladů však zatím absorbovaly mzdové náklady, které se snížily. Prostě se lidem něco ubralo. Průměrná mzda cukráře je dnes 12 tisíc hrubého - tj asi o 500 kč méně. Když si vezmete, že na svatebním dortu za 8 tisíc pracuje cukrář čtyři hodiny - tj. asi 400,. Kč i se všema odvodama a pojištěním, tak už asi moc rezerv cukrárnám nezbývá. Pokud nezdraží tak musí dolů s marží, což je zřejmě přivede plajte. U nás jsou totiž jedny z nejpřísnějších hygienických pravidel. Vrátím se k pořadu na Primě - všimli jste si jak vozí dorty v normálních osobácích - u nás by Vás za to hygiena zastřelila. Vedle toho musíte mít rozbíjírnu vajec, bezdotykáče, všude umyvadla a hajzlíky, všechno antikoro a obložené do dvou metrů .......... Prostě zase prostor pro korupci.
takže ať klidně zdraží. Každý si spočítá, že doma si upeče daleko kvalitnější za nižší cenu.
tak to je dost nesmysl - tak vás odhaduju na chlapa, který v životě nepekl a hlavně nezdobil
Za chvily zdrazi i testoviny a dalsi potraviny v cem jsou vejce, proc ne? to samy - jidlo v restauracich, dyt to je logicky.
Tak pokud se občas podíváte například na pořad na Primě o dortech, tak zjistíte zajímavou věc. Ručně vyráběné dorty z kvalitních surovin jsou v USA luxusním zbožím, které si mohou dovolit jen bohatí - za svatební dort 1500 dolarů je minimum, u nás 250 dolarů. U nás se ceny drží velice příznivé, když si třeba porovnáte cenu dortů v Tesku a v cukrárně, tak zjistíte, že to není ani o třetinu navíc. Přitom ty dva výrobky nemůžete srovnávat - vaječná náhražka, margarín místo másla, umělá sladidla a umělý med.
Jenže je smutné, že Češi jsou takový čuníci, že jim ta třetina ceny stojí za to kupovat nekvalitní, předražené dorty v Tesku. Já si sladké koupím raději méně často, ale kvalitní. Ono se dneska už ví, že tyhle náhražky, včetně propagovaného margarínu, jsou značně karcinogenní. Jak říkávala moje babička, máslo, med, mouka a vajíčko ti zahřeje srdíčko.
Kefírový koláč s broskvemi
500ml kefíru, 350g polohrubé mouky, 200g cukru, 120ml oleje, 2 vrchovaté lžíce kakaa, 1 lžíce jedlé sody
kompotované broskve (lze nahradit i jiným ovocem, 1 sáček dortového želé
Do mísy prosejeme mouku s kakaem a cukrem, přilijeme kefír, olej a promísíme. Nakonec přidáme jedlou sodu a dobře promícháme. Těsto nalijeme do menšího pekáčku vyloženého papírem na pečení (já dělám do dortové formy) a pečeme ve vyhřáté troubě na 180C asi 30 minut.
Upečený korpus necháme vychladnout, pak na něj rozložíme okapané broskve nakrájené na plátky. Želé připravíme podle návodu na obalu a opatrně nalijeme na korpus s broskvemi. Koláč necháme vychladit v lednici.
Dělám to taky z dvojté dávky na plech. Přidávám do toho pudink -prášek. Po vychladnutí marmeládu, pak čokoládovou polevu. Rodeina se může utlouct. Někdy do těsta přidám rouzdrcené oříšky či rozinky. Výborné. Doboru chuť. Zákusky už jsem ze 3 roky důmů nekoupila, ani dort.
V Bibli se na nekolika místech uvádí složení diety pro rabíny a jejich rodiny. Meli jíst hlavne nejlepší tuk mladých, zdravých a vhodne krmených zvírat, játra, ledviny a kousek masa z té cásti zvírecího tela, ve které se shromažduje nejvíce aktivních sloucenin fosforu, které jsou nositeli cisté energie, šlo totiž o vytvorení „kasty moudrých“.
čisté energie? OMG... Pokud konzumujeme převážně mrtvé, tj. tepelně upravované potraviny, naše energetické vibrace se zpomalují a energetické kanály, čakry, se zneprůchodní
Pouze šelmy a clovek mají špicáky, rovnež stavba trávicí soustavy je v obou prípadech stejná. Bohové darovali cloveku ohen. Syrová potrava, pro cloveka jedlá, se stává mnohem lepší, když je upravena pomocí ohne. Clovek, živící se tím co tygr, jí pritom mnohem lépe. Díky tomu, že clovek získal ohen, objevila se nová kvalita a tato nová kvalita se musela projevit zpusobem, se kterým se nesetkáme u jiných živocišných druhu. Byla to možnost zachovat patricne velký mozek, nedopustit jeho zmenšení a dodávat vhodné zdroje energie, podminující jeho zdravou Cinnost.
ale on ti bude tvrdit, že člověku narozdíl od jiných zvířat mozek zdegeneroval a navíc ve vší vážnosti...holt demagog na entou
K tomu aby clovek plne pokryl potreby svého organizmu pouze zeleninou, musel by jist od 20 kg žampionu až po více než 50 kg kvetáku! Obsah žaludku cloveka je však asi 1,5 litru (vepre 5-6 l, ovce více než 10 l a krávy 150 l), takže býložravci mají mnohem vetší žaludky než ostatní živocichové.
A což bílkovina sóje, tak módní poslední dobou, organizmem prý nejlépe asimilovaná a obsahující znacné množství aminokyselin, ani ta nedokáže maso nahradit? ... NE!!! Je to opravdu jedno z nejlepších krmiv, ALE PRO zvírata. ... Pro cloveka je horší než jakákoli potrava živocišného puvodu.