Cukr a bič má snížit počet lidí bez práce

Půl milionu nezaměstnaných se musí ode dneška více snažit, aby nepřišli o podporu a sociální dávky. Úřady práce se dnes začínají řídit novým zákonem o zaměstnanosti, který jim dává do ruky na jejich svěřence účinnější zbraně.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach od zákona očekává, že povede ke snížení nezaměstnanosti.

"Přináší motivaci pro uchazeče o práci, ale i pro ty, co jimi nejsou, aby se jimi nestali," říká.

Novou úpravu vítají i firmy, ale pokles nezaměstnanosti si od ní neslibují. "Tak razantní ten zákon není," říká za Svaz průmyslu a dopravy Anna Veverková.

Bez práce nebude podpora
Hlavní změnou je, že lidé se musí více starat, aby podporu v nezaměstnanosti získali a poté neztratili.

"Všechno musí doložit, podporu už nedostanou automaticky. Třeba zápočtový list si musí sehnat sami. Dnes jsme to často dělali za ně," říká Josef Vyroubal z Úřadu práce v Jeseníku.

ČTĚTE TAKÉ

VYŠŠÍ PODPORY

ABSOLVENTI
 UŽ JEN S PRAXÍ

STÁT POVOLÍ
PŘIVÝDĚLKY

Úředníci mají ode dneška více možností, jak donutit lidi, kterým se nechce, pracovat. Těm, kteří podvádějí a nespolupracují, mohou podporu v nezaměstnanosti i dávky odejmout na půl roku. Dosud to šlo jen na tři měsíce a jen z jednoho důvodu.

O dávky přijde podle nového zákona třeba nezaměstnaný, který nedochází na úřad práce nebo odmítne nabízené místo. "Nezaměstnaný bude povinen přijmout i práci, která mu není šitá na míru a nekryje se přesně s jeho profesí," vysvětluje Ladislav Dvořák z libereckého úřadu práce. Jinak jej úředníci vyškrtnou z evidence a odeberou podporu.

A nepořídí ani na sociálním úřadě.

"Jednáme s ním hezky, ale dávku mu nedáme," říká Irena Přibylová z Městského úřadu Prahy 2. Úplně bez prostředků však člověk nezůstane, dostane například poukázky na nákup potravin.

Přísnější oko zákona padne i na dlouhodobě nezaměstnané. Pokud jsou bez práce déle než rok, úředníci je mohou poslat například čistit ulice. Když odmítnou, přijdou opět o dávky. Veřejně prospěšné práce organizují hlavně obce, které potřebují lidi na shrabávání listí či odklízení sněhu. A z úřadu práce na ně dostávají peníze.

"Máme tu borce v růžových vestách, co sbírají odpadky po městě, a je to vidět. Město je vypiglované," pochvaluje si přidělené pracovníky Zbyněk Gajdacz z Městského úřadu v Karviné.

Výraznější posílání nezaměstnaných na tyto práce zřejmě čekat nelze. "Chtěli bychom spolupracovat více, ale od úřadu máme méně peněz," říká Pavel Lžičař, starosta obce Raspenava v Libereckém kraji.

Co nového zákon
přináší

Z rozpočtu jde příští rok na veřejně prospěšné práce, rekvalifikace a dotace firmám na nová místa skoro šest miliard korun, což je o dvě miliardy více než letos. S novým zákonem je však budou úřady práce poskytovat na placení více programů.

Přibudou dotace pro firmy
Peníze budou moci získat třeba podniky, jež zaměstnance do práce svážejí a které přijmou někoho staršího či ženu po návratu z mateřské.

Firmy se už po informacích, jak a na co peníze ze státní kasy získat, shánějí. "Měsíčně nás svážení zaměstnanců do práce stojí sto tisíc korun, takže už se na úřadech práce o příspěvky na dopravu zajímáme," říká za Mlékárnu Kunín mluvčí Eva Kijonková.