Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: SXC.hu

KOMENTÁŘ: Kdo vyhraje volby, slízne smetanu. Na rozdávání bude dost

  • 105
Zatímco strany odcházející do ústraní řeší předvolební teze a léčí si léze, Bohuslav Sobotka s přítelem Haškem, kryjícím mu záda s dýkou připravenou kdykoliv bodnout, se může jen těšit. Ekonomický obrázek v Česku a Evropě se totiž vyjasňuje a slibuje naplnit státní pokladnu měrou dostatečnou, aby pravděpodobní vítězové voleb rozjasnili tvář lidu. Zdroje na to budou.

Statistické úřady napříč Evropou včera nastřelily první údaje o vývoji národních ekonomik v předchozím čtvrtletí. Šlo o první až překvapivě optimistická čísla za poslední dva roky, které papírově ukončují nejdelší hospodářskou recesi v Česku i eurozóně.

Byť předběžné údaje o vývoji ekonomiky patří k tomu méně spolehlivému z produkce statistiků, zlom hospodářského cyklu od dlouhého klesání k růstu je evidentní. Potvrzuje ho i spolehlivější měření nálady manažerů v podnicích. Podle prognózy z dílny České národní banky zveřejněné minulý týden poroste ekonomika v příštím roce reálně o 2,1 procenta, o rok později již o 3,3 procenta.

Pokud se naplní, vrátí se v roce 2015 česká ekonomika na předkrizovou úroveň. (To bude za dva roky plácání po ramenou!) Zároveň půjde o období bez inflace a poprvé i bez obvyklého zvyšování regulovaných cen v lednu (s výjimkou vody). Prostě snová nástupní pozice na Úřad vlády.

Vládnout plnými hrstmi

V příjmech státního rozpočtu se díky růstu naplno projeví zvýšení spotřebních daní Nečasovou vládou, které očekávaní vítězové voleb doplní vyšším zdaněním zaměstnanců s vyššími příjmy a vybraných podniků. Národní dluhovou brzdu, která by státní výdaje automaticky omezovala, socialisté nedávno zazdili. Díky tomu budou moci vládnout plnými hrstmi. I bez zvyšování daní a při dodržení tříprocentního limitu schodku veřejných financí budou mít k dispozici čtyřicet až šedesát miliard korun ročně k útratě podle svých (voličských) preferencí.

Kam tento Nečasův-Kalouskův jackpot pravděpodobný premiér Sobotka nasměruje, zda bude celý či jen částečně projedený, bude záležet na síle volebního vítězství sociálních demokratů. Pokud bude výsledkem voleb atomizovaná Sněmovna, ve které bude třeba spojence kupovat, těšme se na tržnici nápadů, jak peníze utratit.

Další proměnná se ukrývá přímo v hlavě Bohuslava Sobotky. Jako ministr financí v Paroubkově koaliční vládě selhal, když sekundoval rozhazovačným orgiím na vrcholu konjunktury. Od té doby se však drží zpět a patří v ČSSD k lidem, kteří populárními sliby šetří. Okolnosti včetně těch ekonomických mu přejí. Snad to podruhé bude levnější než poprvé.