Peníze, euro, dolar

Peníze, euro, dolar | foto: Profimedia.cz

ČSOB vrací miliony, ale bude je chtít zpět

  • 2
Sto třicet milionů korun přibylo tento týden na kontě České konsolidační agentury. Poslala jí je ČSOB, největší banka v zemi. Ta po dlouhém odmítání vrací státu peníze, které od něj předtím - podle šéfů agentury neoprávněně - inkasovala.

Už minulý týden banka zaplatila přes tři miliony. V obou případech jde o problematické pohledávky z balíku, který banka převedla do ČKA v rámci státních záruk při převzetí IPB.

Státní agentura proplácení některých pohledávek reklamovala a chce zpět peníze vyplacené bance. Tvrdí, že když ČSOB pohledávky vlastnila, dopouštěla se právních chyb, a tak uzavřené garance neplatí.

"Dobrovolným vrácením peněz se potvrzuje správnost postupu ČKA v záležitosti pohledávek, u nichž nastalo pochybení ze strany ČSOB," pochvaloval si mluvčí ČKA Jiří Pekárek.

Banka odpovědnost na své straně odmítá. Pokud prý chybovala, tak jedině proto, že se držela chybných dokumentů zděděných po IPB. "ČSOB se při správě a převodu aktiv důsledně držela dokumentace IPB, která se však ukázala jako nevěrohodná," řekl mluvčí banky Milan Tománek.

Banka už vrátila miliardy
ČSOB zatím vrátila státu 2,3 miliardy korun za 11 reklamovaných pohledávek včetně platby z minulého týdne. Konsolidační agentura chce ještě mnohem víc. Už teď leží na stolech šéfů ČSOB "faktura" týkající se dalších 24 pohledávek v celkové hodnotě 2,3 miliardy korun. V devíti z těchto případů spolu znesvářené strany vedou arbitráž.

"V tuto chvíli nedokážu říct, jakou přesnou sumu bude nakonec ČKA po ČSOB požadovat, neboť posuzování rizikových pohledávek bude probíhat ještě příští týden," řekl mluvčí agentury Pekárek. Dřívější odhady celkového účtu hovoří až o osmi miliardách.

ČSOB říká, že i kdyby miliardy musela vrátit, nebude škodná. Smlouvy uzavřené se státem jí prý umožňují, aby vzápětí všechno dostala zpátky od ministerstva financí.

A přesně to chce udělat. "Ale v případech, kdy prokazatelně došlo k částečnému znehodnocení pohledávky z naší strany, jsme připraveni tuto část nést k naší tíži," uvedl mluvčí ČSOB Tománek.

Plán na finanční náplast od ministerstva financí se však zadrhává. Přestože první peníze ČSOB vrátila agentuře již téměř před rokem, od ministerstva zatím neviděla ani korunu. Ministerstvo financí zatím jasně neřeklo, jak se k požadavkům banky postaví. Banka je připravena se domáhat svých nároků i soudně.