Peníze, Kč, kufr

Peníze, Kč, kufr | foto: Profimedia.cz

ČR nechá prošetřit dopis zpochybňující libyjský dluh

  • 9
ČR nechá prošetřit dokument, který zpochybňuje existenci libyjského dluhu. Jde zřejmě o falzifikát. Dluh přesahuje podle odhadů čtyři miliardy korun.

Původní částka, kterou Libye Česku dlužila, se podle informací MF DNES pohybovala kolem 165 milionů dolarů, což je zhruba tři miliardy korun. I s úroky se ale odhaduje na více než 4,5 miliardy korun.

V minulých týdnech lidé z ministerstev financí a zahraničních věcí navštívili Libyi a vyjednávali o splácení dluhu a o tom, jak velké procento je možné vrátit. Ale Libyjci najednou přišli s dokumentem, že jejich dluh Češi již dříve převedli na egyptského podnikatele a určitou část tak stát už získal zpět. - více zde

Podle ministra financí je dokument, který před několika týdny předložila libyjská strana, pochybný. Neobsahuje základní náležitosti, jsou v něm překlepy a chyby. Dopis je navíc z roku 1997 a vláda se o něm dozvěděla až nyní. I to vedlo k rozhodnutí dopis prošetřit.

"Jedná se evidentně o snahu poškodit zájmy České a Slovenské republiky a uvést v omyl libyjskou vládu," uvedl v tiskovém prohlášení náměstek ministra Tomáš Zídek.