ČNB, Česká národní banka

ČNB, Česká národní banka - ČNB, Česká národní banka

ČNB varuje akcionáře Agrobanky před konkurzem

  • 65
Viceguvernér centrální banky Miroslav Singer poslal dopis akcionářům Agrobanky Praha (AGB), ve kterém je nabádá k tomu, aby odstoupili od svého záměru podat soudu návrh na konkurz. ČNB píše, že jim konkurz nic nepřinese, a to i přes úvahy o tom, že by do něj byla zahrnuta GE Money Bank (GE), která byla dříve součástí AGB.

Singer v dopise rozebírá možné scénáře konkurzu a vysvětluje akcionářům, že jim žádná varianta konkurzního řízení nemůže nijak pomoci. Pokud ke konkurzu nedojde, centrální banka by podle něj byla ochotná své dvě pohledávky za celkem 17,2 miliardy korun kapitalizovat. ČNB je totiž nejen jedním z akcionářů společnosti, ale také jejím věřitelem.

popisek Přečtěte si:
Viceguvernér ČNB píše akcionářům

Jednou z variant, kterou viceguvernér v dopise popisuje, je i zahrnutí některých aktiv GE do konkurzní podstaty. To by bylo možné v případě, pokud by se akcionářům podařilo zpochybnit smlouvu o prodeji čísti podniku mezi AGB a GE Capital Bank (předchůdce GE Money Bank) z roku 1998.

Podle centrální banky však k tomuto scénáři nedojde a je pouze hypotetický. "Názorem ČNB samozřejmě je, že smlouva je platná, a ČNB také disponuje nezávislými expertními posudky, které tento názor potvrzují," uvedla ředitelka odboru komunikace centrální banky Pavlína Bolfová.

"GE Money Bank vítá, že ČNB v dopise akcionářům jednoznačně potvrdila, že akvizice části Agrobanky Praha společností GE v roce 1998 je platná podle práva a že má právní sílu," komentovala vyjádření centrální banky mluvčí GE Eva Chaloupková.

ČNB se přesto domnívá, že nejvhodnějším řešením situace je dohoda mezi akcionáři Agrobanky (která koncem 90. let skončila v nucené správě) a GE Money Bank. Takovou dohodu by při dodržení podmínek stanovených právními předpisy byla připravena podpořit.

GE však všechny náznaky o tom, že by mohla být zahrnuta do konkurzní podstaty AGB odmítá. "GE Money Bank je připravena napadnout jakékoli takové řízení v případě, že k němu akcionáři přikročí a je si jista úspěšným výsledkem," uvedla Chaloupková.

Všechny problémy mají svůj původ v roce 1996, kdy na Agrobanku Praha, tehdy ovládanou společností Motoinvest, byla uvalena nucená správa. Akcionáři Agrobanky, kterým zůstal jen zadlužený zbytek společnosti a kteří s prodejem koncernu GE nesouhlasili, podali žaloby na neplatnost kupní smlouvy. V těchto soudních sporech zatím nebylo vyneseno pravomocné rozhodnutí.

O osudu AGB mají její akcionáři znovu jednat 30. března 2007 na mimořádné valné hromadě. To však již může být podle zpravodajského serveru Euro online, který o dopise informoval ještě před jeho zveřejněním, pozdě.

Soud podle něj může banku do té doby poslat do konkurzu, neboť dozorčí rada banky podle serveru doporučila likvidátorovi dokončit všechny přípravy k podání návrhu na konkurz již začátkem března.