ČNB skončila loni se ztrátou 50,7 miliardy Kč

- Česká národní banka skončila loňský rok se ztrátou 50,7 miliardy Kč po zisku 10,7 miliardy korun v roce 1997. Jak vyplývá z roční zprávy o výsledku hospodaření ČNB, důvodem byly provedená měnově politická opatření, zhodnocení kursu koruny a tvorba rezerv kvůli konsolidaci bankovního sektoru."Náklady na měnové operace, jimiž ČNB zabezpečuje stabilitu měny, tvoří 98 procent celkových nákladů, přičemž banka o těchto operacích nemůže rozhodovat dle jejich možného dopadu na hospodářský výsledek," uvedl ředitel sekce vnitřního finančního řízení ČNB Marián Mayer.

Celkové náklady činily loni 160,4 miliardy Kč a výnosy 109,7 miliardy Kč. Náklady v oblasti měnové přitom tvořily 157,7 miliardy Kč.

Mayer připomněl, že kurs koruny za loňský rok posílil vůčidolaru o 13 procent a vůči marce o sedm procent. "V důsledku toho bylo korunové ocenění deviz nižší než na počátku roku," dodal s tím, že důsledky pohybů kursu ovlivnily hospodaření banky ztrátou 35,5 miliardy Kč. Ke konci března ČNB vykázala díky oslabení kursu zisk 47 miliard Kč.

Kromě kursu ovlivnil hospodaření centrální banky i vysoký objem sterilizačních nákladů, tedy nákladů na udržování optimálního množství peněz v ekonomice, a to i v důsledku snížení povinných minimálních rezerv.

Třetí nejdůležitější faktor, který se promítl do ztráty, souvisel podle Mayera s tvorbou opravných položek, které ČNB vytváří k pokrytí ztrát vzešlých z programu konsolidace bankovního sektoru. V loňském roce šlo zejména o rezervy na aktiva a záruky evidované v účetnictví ČNB a na ztrátu České finanční. To zatížilo hospodářský výsledek 26,1 miliardami korun.

Podle účetních odhadů ke konci roku přitom zatím vyplývá, že předpokládané náklady na konsolidační program ČNB mohou dosáhnout 87,3 miliardy Kč. Jak však poznamenal Mayer, číslo není konečné.

Necelými třemi miliardami se dále v nákladech projevila i tvorba rezerv na pohledávky za Národní bankou Slovenska. V opačném směru působily vyšší výnosy ze správy devizových rezerv a z prodeje zlata, jehož ČNB loni prodala zhruba 55 tun. V držení zůstalo ještě devět tun.