Čína slíbila omezit dovoz falšovaných značek

Padělané zboží z Číny, které zaplavilo i české tržnice, by se už nemělo do Evropské unie dostávat tak snadno jako dosud. Čína podepsala s EU smlouvu o celní spolupráci. Unie si od ní slibuje usnadnění vzájemného obchodu a hlavně účinnější boj proti pirátským asijským výrobkům.

Smlouvu o celní spolupráci obě strany vyjednávají už od roku 1997. Unie chce zabránit dovozu padělaného značkového zboží, hlavně oblečení, filmů a hudebních nosičů.

Ztráty zaviněné pašováním tohoto zboží do Evropy odhadují mezinárodní obchodní organizace na 16 miliard dolarů ročně.

Peking, který v roce 2001 vstoupil do Světové obchodní organizace (WTO), tvrdí, že se výrobě a pašování padělaných a pirátských výrobků snaží zamezit.

Současně s celní smlouvou podepsali představitelé Číny a unie i další dohody. Diskutují i o zrušení embarga na dovoz zbraní, které unie zavedla v roce 1989 po masakru studentů na pekingském náměstí Nebeského klidu.

"Někdo zbraně prodává, někdo kupuje," odrážel lakonicky Romano Prodi otázky novinářů.

EU podle Prodiho brzy zhodnotí, zda je možné přiznat Číně statut země s tržní ekonomikou. Přiznání tohoto postavení je pro Čínu důležité, neboť pro unii pak bude těžší trestat čínské výrobce za dumpingové ceny.

Obchodní výměna EU s Čínou činila loni 125 miliard dolarů, o 44 procent více než v roce 2002.

Čína je se svým devítiprocentním růstem ekonomiky v roce 2003 pro zahraniční investory stále přitažlivější. I když čínský premiér Wen Ťia-pao přiznává, že čínská ekonomika se přehřívá a čínská vláda uvažuje o zchlazení tempa růstu.

,