Diskuze

Šumava je stále nejoblíbenější, Češi ale objevují i chléb z kvásku

Klasický pšeničnožitný chléb je mezi českými zákazníky dlouhodobě nejprodávanější. Roste také obliba zdravějších druhů pečiva nebo specializovaných pekařských produktů od lokálních výrobců. Vyplývá to z dat zveřejněných Svazem pekařů a cukrářů v ČR.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"pečivo inspirované americkým stylem života jako hamburgerové bulky, hotdog žemle nebo toastový chléb"Rv

Zajimave, jak v Cesku jde chlebova "moda" mezi mladymi prave opacne nez u protinozcu, u vsech generaci, obzvlast mlade a stredni.

U nas naopak je cim dal tim vic v oblibe chleba tradicniho evropskeho stylu - kvaskovy: zitny, zitno-psenicny se zrny nebo bez nich, z bile mouky ci celozrnne, nebo jihoevropsky bily psenicny.

Ty americke "zemle" nebo tradicni "toastovy" chleba po anglicku uz zdaleka neleti jako driv. Zemle na "hot dogs" bagetoveho stylu jsou oblibenejsi nez ty tradicni.

Toastovy chleba byl drive generacemi oblibeny, protoze jiny nebyl. Pak prijela vlna evropskych imigrantu v 50. - 60.letech a samozrejme chteli mit chleba, na jaky byli zvykli.

Mezi nimi byli cesti pekari, v Melbourne predevsim Polak a Havlin. K nim se jezdilo pres mesto pro cesky chleba jeste v 70. letech. Havlin si zalozil masovou vyrobu evropskeho chleba, obzvlast zitno-psenicneho, v tradicnich dlouhych bochnicich, predkrajeny, prodavany pod znackou Atlantic v samoskach. Zprvu kupovala stredo evropska klientela, ale pak se rozsirilo na Aussiky.

Zdaleka nebyl tak dobry jako dnesni cerstvy evropsky, ale neskonale lepsi nez toastovy.

Vedle ceskych pekaru take Nemci, Polaci, Rakusaci, Francouzi, stredomorske a balkanske narody. Naucili jsme Aussiky jak chutna poradny chleba.;-)

0 0
možnosti

Já mám ráda chleba z Vacova na Šumavě:-).

1 0
možnosti

P18e75t74r 74Š61k90o40d29a

1. 5. 2018 23:18

Fuj, jenom ne Šumavu, vždyť je to kyselý. Výborný chleba má Globus, ale jinak je to celkem jedno, dobrý se najde všude, kde je nějaké pekařství. Trvanlivost není problém, dobrý chleba 2 dny vydrží a déle netřeba. Když snad ano, existuje mrazák.

2 2
možnosti

Já bych i kupoval něco jiného, než Šumavu, ale nic tak skvělého jsem na těch ostatních běžně prodávaných chlebech nenašel. Mmch, právě ta Šumava je jedna z mála, která nezplesniví ani za týden.

1 2
možnosti
Foto

Však to bude chemicky ošetřeno. Lidl a Penny ovšem na svých pekárnách dopékají mražený polotovar, některé jejich výrobky trumfnou kvalitou i většinu pekařství.

Dvoukilové chleby jsou vhodné pro velkou rodinu.

Pro domácnost se dvěma osobami je vhodná velikost půl- až třičtvrtě kila, má být do dvou dnů skonzumovaná. Dále je stále oblíbenější špalda a režná mouka, tmavší chléb (nebarvený, ale z přírodní tmavé mouky) je nejenom trvanlivější, ale má i intenzivnější chuť a výraznou kůrku. Pravým opakem je pak italský chléb, bílý, řádně vykynutý a křupavý. Ten se hodí výborně jako příloha k salátům nebo rybám.

Takový nakynutý bílý chléb má málo kalorií, proto je oblíben jako součást mediteránské diety- rýží plněné vinné listy, grilované lilky, kysaná zelenina (karisik tursu) velké fazole v rajské omáčce , bulgur a pečené sardinky, abych vyjmenoval své oblíbené potraviny. Bílý chléb je ale už po několika hodinách nanic.

0 0
možnosti

Upřímně nemůžu Šumavu ani cítit, jedl jsem to x let za komančů, pak x let po revoluci a dneska v krámu kupuju "cokoliv, jen ne Šumavu". U nás v Plzni byl léta nejlepší chleba z pece (U Seberů), škoda že se musel vystěhovat. Kučera taky není úplně špatný a tuším Bayer taky. Celkově je ale největší problém s trvanlivostí, chtělo by to vymyslet chleba, který bude čerstvý i za čtyři dny. Je fuk, jestli mám domácí nebo "průmyslový", jestli je v papíru, utěrce nebo igelitu. Asi to nemá řešení.

1 0
možnosti

Zapomněl jsem dodat, že ten chléb z pece stál asi dvojnásobek toho, co stojí běžný chleba a stejně mu mohli lidi ruce utrhat. Nepodceňujme národ. I chleba za 60-80 Kč si bez problémů najde tisíce zákazníků, pokud bude kvalitní a dlouho vydrží.

1 0
možnosti

Ty kritiky Šumavy bych poslal na měsíc do Anglie nebo Irska, ať si tam hledají nějaký dobrý chleba. V marketu jich tam mají spoustu druhů, ale všechny jsou jak tousťák křížený s vekou.

5 1
možnosti

Strašit Anglií není těžké, ale furt to nevysvětluje, kam zmizel kvalitní chleba odtud, kde kdysi býval k sehnání :)

2 0
možnosti

Nejlepší, co znám, je z pekárny v Držkově.

Pozor, neplést s tzv. "držkovským chlebem" prodávaným v řetězcích, ten je ze zmrzlého polotovaru a není poživatelný.

0 0
možnosti

No já bych si klidně koupil bochník na celý týden, ale to by to muselo vydržet pár dní k jídlu.

2 0
možnosti

Tak on ten chleba i vydrží, ale to mě je právě podezřelé, když nechce tvrdnout (asi nějaké chem. přísady).

0 0
možnosti

všechny chleby co se dělají ve velkém jsou směsi, všechny ty fit chleby, bez éček, zdravé, semínkové apod. vč. kvasového. KVasové chleby co se dělají ve velkém, tak je tam sušený kvas tzn. sušená žitná mouka s vodou, malé množství aby se napsalo kvasový. Do chlebů a pečiva se stále často přidává až 5% starého pečiva. Doporučuji začít dělat chleba doma, je to jednoduché, až to vyladíte a budete mít třeba roční kvásek, poznáte rozdíl, chleba nizky nezplesniví, ani po roce, bude tvrdý, vyschlý, ale bez plísně. Uděláte si jej bez chemie, budete mít třeba tvrdší kůrku, budete si jej muset krájet, ale budete vědět co jíte. Můžete pak používat třeba máčené zrno a ten chleba posunout kvalitou o další 3 levely výš. Pro zajímavost chleby dietologa Havlíčka se vyrábí jako hotové směsi ve firmě v Budejovicích, je to jen drahý podvod na lidi. Rozpékané chleby ani nebudu hodnotit.

3 0
možnosti

Obyčejný chleba kupují hlavně důchodci, protože je nejlacinější. Rozhodně ne proto, že by byl nejoblíbenější. Kdyby stály všechny druhy chleba stejně, to by se pak poznalo, který je oblíbený.

1 1
možnosti

Já kupuji obyč. chleba, protože mě nejvíc chutná. Záleží ale odkud je, některé (velké) obchody berou hnusný. A do důchodu mám ještě daleko

1 0
možnosti