Zástupci politického hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES (v popředí zleva) Jiří...

Zástupci politického hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES (v popředí zleva) Jiří Pokorný, Radek Žďárecký, Jakub Olbert, Jiří Janeček a Marcel Huml (22. března 2021) | foto: ČTK

Běžte a otevřete, nabádá hospodské hnutí Chcípl PES. Žádá demisi vlády

  • 46
Podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bylo plošné omezování stravovacích služeb protizákonné. Na rozhodnutí reaguje hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES, které svolalo na 6. června na Staroměstské náměstí demonstraci. Tam chce vyzvat vládu k demisi.

„Všichni, kdo mají zavřeno, mají zavřeno zbytečně,“ řekl na facebookovém videu majitel restaurace Šeberák a jeden ze zakladatelů iniciativy Chcípl PES Jakub Olbert. Uvedl, že vládní nařízení bylo nezákonné. 

Ministerstvo zdravotnictví minulý pátek neuspělo u Nejvyššího správního soudu, který posuzoval mimořádné opatření omezující provoz restaurací či hospod, ale i kasin. Soud opatření zrušil. Mezitím ovšem ministerstvo vydalo už jiné opatření, které je aktuálně stále platné.

Podle Olberta by navíc verdikt soudu mohl vést k tomu, že by provozovatelé restaurací ztratili nárok na kompenzace nájmů, mezd a ostatních výdajů. „Čerpané kompenzace by mohlo Ministerstvo zdravotnictví po provozovatelích chtít vrátit zpět a to bylo určitě pro mnohé likvidační.“

Hnutí se proto rozhodlo vyzvat k účasti na plánované demonstraci, která se bude konat 6. června ve 14 hodin na Staroměstském náměstí v Praze.

„Budeme žádat okamžitou demisi vlády, která zničila malé a střední podnikání, jenom tím, že vydávala protizákonné opatření,“ doplňuje Jiří Janeček.

Nejvyšší správní soud totiž uvedl, že neexistuje legislativa, na základě které by vláda či Ministerstvo zdravotnictví mohly vyžadovat, aby vnitřní prostory restaurací, hospod či barů byly uzavřené, jako je tomu v současnosti.

Takzvaný pandemický zákon, ale ani zákon o ochranně veřejného zdraví totiž nedává Ministerstvu zdravotnictví moc plošně omezovat stravovací služby.

„I kdyby soud nalezl zákonnou oporu pro to, aby podřadil provozovny stravovacích služeb (a herny a kasina) pod činnosti obchodní, je zřejmé, že by ani tak mimořádné opatření v napadených částech neobstálo, neboť zákazem přítomnosti veřejnosti odpůrce tyto provozy neomezil, nýbrž je ve svém důsledku zakázal, tedy učinil přesně to, co již Nejvyšší správní soud označil v rozsudku sp.zn. 6 Ao 11/2021 za nepřípustné a co musí být i právnímu laikovi z textu pandemického zákona zřejmé“, uvedl předseda šestého senátu Tomáš Langášek.