ČEZ zlevní i tam, kde regulátor změnu nenavrhl

  • 10
Levnější elektřinu budou mít od ledna asi i domácnostech v západočeském a středočeském kraji, přestože regulační úřad v pondělí oznámil, že se zde cena měnit nebude. Elektrárenská společnost ČEZ totiž prohlásila, že v těchto regionech sama prosadí zlevnění v průměru po pěti procentech. O další dvě procenta, tedy celkově také na pět, chce zlevnit proud i pro lidi ve východních Čechách.

"Snížení cen elektřiny se v roce 2003 dočkají domácnosti díky dodávkám Duhové energie,"sdělil mluvčí ČEZ Daniel Častvaj.

To je elektřina, kterou ČEZ od letošního roku nabízí za výhodnější cenu regionálním distributorům proudu, kteří ji pak prodávají konečným zákazníkům. Elektrárenský gigant má právě tyto firmy do konce roku majetkově ovládnout, a chce tak snížení cen prosadit.

Regulační úřad pro příští rok určil,že elektřina zlevní nejvíce lidem na jižní Moravě, a to o 9,1 procenta a o 8,8 procenta na severní Moravě. To jsou však jen cenové stropy a distributoři mohou jít s cenou i níže. Dosud se to však nestalo.

Cena proudu neklesne jen v jižních Čechách, protože tam ji regulátor nezměnil a ČEZ v tamním distributorovi nebude mít majoritu, aby snížení prosadil.