Cestovní kanceláře očekávají příliv českých turistů do Číny.

Cestovní kanceláře očekávají příliv českých turistů do Číny. | foto: CK Fischer

Cestovky čekají příliv českých turistů do Číny

  • 3
Zájem o cestování do Číny by mohl stoupnout, myslí si české cestovní kanceláře, které očekávají, že prodej zájezdů do nejlidnatější země světa naroste po olympiádě o desítky procent. Sportovní událost podle nich zvýší povědomí o asijské zemi.

Některé cestovky větší poptávku registrují již nyní, vyplývá z ankety ČTK. Podle zástupců kanceláří olympiáda zvýší povědomí o nejlidnatější zemi světa; přímo na olympiádu se však zájezdy téměř neprodávaly.

"Ano, zaznamenali jsme nárůst zájmu o Čínu již před olympiádou. Poptávka je přibližně o 25 procent vyšší ve srovnání s obdobím před rokem," řekl marketingový ředitel Čedoku Tomáš Brejcha s tím, že nemluví o zájezdech na dobu her. Podle něj chce řada lidí vidět místo, kde se olympiáda konala, nechtějí však cestovat v době "mumraje" během sportovního svátku.

Během olympiády ubylo turistů
"Jsem přesvědčený, že olympiáda a propagace regionu posílí chuť lidí poznat destinaci na vlastní oči," řekl šéf marketingu internetového prodejce NetTravel.cz Petr Staněk. Největší zájem je údajně o Peking a poznávací okruhy v jeho okolí. Podle Staňka ve prospěch Číny hovoří také možnost levných nákupů a přívětivost místních lidí k turistům.

Jak dodal Staněk, cestovní ruch podléhá módním vlnám a olympiáda může z Číny učinit destinaci, která je v kurzu. Jako příklad módních trendů v turistice uvedl Kanárské ostrovy, u nichž před několika lety zájem mezi Čechy raketově rostl. Dnes se na podobné vlně veze Egypt a Tunisko.

Zájem o klasické poznávací zájezdy do Číny se zvedá také podle Radky Podpěrové ze specializované CK China Tours. Důvody však vidí jinde. "Nepřisuzovala bych to olympiádě v pozitivním slova smyslu, spíš prostě tomu, že hry končí, je čas zase normálně žít a cestovat do této oblasti," uvedla.

Cestovky čekají nárůst o desítky procent
Svou roli prý letos sehrála také příroda a politika. Podzimní termíny si zamlouvají klienti, kteří chtěli vyrazit do Číny již na jaře, ale kvůli zemětřesení a uzavření Tibetu cestu odložili.

Všichni oslovení zástupci CK se nicméně shodují, že z Číny se v dohledné době nestane masová destinace. Loni do Číny zavítaly zhruba čtyři tisícovky českých turistů, což je o deset procent více než rok předtím. Analytická společnost Mag Consulting předpokládá, že se letošní nárůst bude díky olympiádě počítat v desítkách procent.

Typickými zájemci o poznávací zájezdy do Číny jsou podle průzkumu Mag Consulting mladí úspěšní lidé mezi 20 a 35 lety toužící po poznání, dobrodružství a nevšedních zážitcích. Cena desetidenního zájezdu do Číny se pohybuje kolem 50 tisíc korun včetně letenky, může se však vyšplhat i na více než 100 tisíc korun.

,